varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Bortom normen om två kön

6 maj 2015Kultur- och fritidsförvaltningen
Person klädd i byxa och skjorta, en bild som illustrerar utställningen Gender Heart.

Med sommarens stora grupputställning, Gender Heart, som öppnar i helgen, sätter Varbergs Konsthall fokus på genus och maktstrukturer. Konstnärer från bland annat Indien, Colombia, USA och Estland ger internationella perspektiv på aktuella frågor om utanförskap, genus och sexualitet.

Gender Heart är en högst aktuell utställning där konstnärerna genom sin konst

utmanar och synliggör normer kring genus och hur dessa påverkar våra liv och våra kroppar. I utställningen visas verk som te x Sworn Virgins of Albani där konstnären Jill Peters (USA) dokumenterat kvinnor i Albanien som av olika skäl svurit på att förbli jungfrur och leva som män.


Verket Between the Waves, av indiska konstnären Tejah Shah, är en verklig utmaning för konstnärer i Indien, vars yttrandefrihet och kreativa uttryck ofta möter betydande censur från både staten och resten av samhället. De handlingar präglade av kärlek, sensualitet eller sexualitet som utförs av Tejals Shahs gestalter kan tolkas som påstridigt politiska då de formulerar en rättighet som går bortom normen om två kön.


Under invigningen nu i helgen 9-10 maj finns ett stort program med närvarande konstnärer och curatorer: föreläsningar, visning, workshop och performance. Välkommen!

Mer information finns på Varbergs Konsthalls hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

ikon

Nyheter