varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Den svenske astronauten Christer Fuglesang besökte idag Hagaskolan

7 maj 2015Kommunen
Christer Fuglesang visar bild från sin rymdresa 2006

Christer Fuglesang visar bild från sin rymdresa 2006

Eleverna i klass 8 och 9 på Hagaskolan har idag träffat den svenske astronauten Christer Fuglesang, som höll en femtio minuter lång föreläsning. Efter föreläsningen hade eleverna möjlighet att ställa frågor, samt att årskurs 8 fick visa upp vad de arbetat med inför besöket.

Rymdstyrelsen anordnar en turné under maj där flera västsvenska skolor får besök av Christer Fuglesang. Syftet med besöket är att öka intresset för de naturvetenskapliga ämnena hos elever och lärare.


Christer startar sin föreläsning med att berätta sin bakgrund till varför han blev astronaut och intresset för fysik, samt om sina rymdresor och vad de gör. Christer Fuglesang är från Stockholm och har studerat vid Kungliga Tekniska Högskolan och är forskare i partikelfysik. Via en annons ansökte han år 1990 om att bli astronaut och två år senare antogs han efter ett antal genomgångna tester. Fjorton år senare 2006, efter en lång utbildning, fick han bege sig ut i rymden för första gången och han har även gjort en andra resa 2009. 


Det var en intressant föreläsning med mycket bilder från hans rymdresor och eleverna nyttjade möjligheten att ställa frågor efteråt.

ikon

Nyheter