varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2017-10-25

Dialogmöte för att samla in viktiga synpunkter kring skollunchen

Igår samlades drygt 50 vårdnadshavare på Trönninge skola för att, tillsammans med politiker och tjänstemän, diskutera skolmaten samt lämna förslag på vad som kan förbättras i samband med lunchen.
- Det här är ett jättebra initiativ, vi hoppas verkligen att politikerna lyssnar och tar till sig våra förslag, menar vårdnadshavare Linda Anderson.

Drygt 50 vårdnadshavare ville diskutera skolmaten.

Drygt 50 vårdnadshavare ville diskutera skolmaten.

Under två veckor har vårdnadshavare med barn i kommunens förskolor och skolor haft möjlighet att smaka på skollunchen. Totalt nappade 291 personer på inbjudan och igår samlades drygt 50 av dessa på Trönninge skola för att tillsammans med politiker och tjänstemän diskutera skolmaten.
- Jag är här idag för att jag vill vara med i diskussionen. Det är en jätteviktig fråga och jag hoppas att vi som är här kan påverka, säger vårdnadshavare Therese Lindvall.
Hon besöker dialogmötet tillsammans med vännen Jennie Johansson. De har barn på Stenåsa förskola samt Frodes förskola och de var båda nöjda med upplevelsen, att äta tillsammans med sina barn.
- På Stenåsa förskola var det väldigt lugnt och tryggt för barnen när de åt, det uppskattade jag. Jag tycker även att det är bra att det serveras mer vegetariskt men jag är skeptiskt till alla röror och starka kryddor, menar Therese Lindvall.
- När jag var ute och åt på förskolan fick jag smaka på en jättegod morotssoppa men tyvärr serverades det torra smörgåsar och för lite grönsaker till, menar Jennie Johansson.

Det bjöds på chokladsmoothie och frukt.

Det bjöds på chokladsmoothie och frukt.

Positivt helhetsintryck

De vårdnadshavare som varit ute och ätit på en skola eller förskola har alla fått möjlighet att tycka till via en enkätundersökning. Under gårdagens dialogmöte presenterades svaren och majoriteten, 75 procent, hade ett positivt helhetsintryck av upplevelsen. Något som många hade synpunkter kring var hur miljön kan förbättras. Förslag på åtgärder var bland annat ljudabsorbenter, skärmväggar och tassar under stolar. 
- Det är jätteviktiga synpunkter vi får in både genom enkäten och här idag på dialogmötet. Svaren i enkäten är övervägande positiva men det är ett par saker som önskas förbättras, bland annat miljön och tiden, menar Harald Lagerstedt, ordförande för servicenämnden.
- Vi är öppna och tar till oss vårdnadshavarnas åsikter och min förhoppning är att det ska bli en bra dialog och att vi alla ska vara nöjda med dagens möte, menar Micael Åkesson, ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Erling Anderson tyckte att det blev bra dialog i grupperna.

Erling Anderson tyckte att det blev bra dialog i grupperna.

Diskuterade skolmaten i grupper

Efter en gemensamma inledning delades vårdnadshavarna in i sex olika grupper för att diskutera skolmaten tillsammans med politiker och tjänstemän. Den gemensamma målsättningen är att barn och elever ska äta skolmaten och utifrån det samtalades det flitigt i grupperna. Frågor som diskuterades var bland annat, Vad upplevde ni som bra? Vilka hinder ser ni för att nå vårt gemensamma mål? samt Vilket hinder är viktigast att lösa? Vid ett av grundskolans bord satt vårdnadshavare Erling Anderson.
- Vi har en bra dialog här men jag undrar om det ger tillräckligt med Spin-off? Kommer vi kunna påverka? frågar han sig. 
Vid samma bord sitter även Linda Anderson och Anna Lindén. De har barn på Furubergsskolan och det är även där de ätit sin skollunch.
- Det var väldigt mycket spring i matsalen när jag var där, det var högljutt och det barnen åt var knäckebröd. Får barnen mat de tycker om så sitter de still och äter. Nu var det precis tvärtom, tyvärr, menar Linda Anderson.
- Jag tycker att kommunikationen mellan alla verksamheter behöver förbättras och det måste bli bättre koll på svinnet, anser Anna Lindén.
Även om deras matupplevelse inte var den bästa så är de positiva till initiativet till både provätningen och dialogmötet.
- Det här är jättebra! Både vi och barnen är positiva till det, jag hoppas att det blir något som återkommer kontinuerligt, säger Anna Lindén.