varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Draknäste på Peder Skrivares skola

11 november 2014Kommunen

I Varbergs kommun arbetar Barn- och utbildningsförvaltningen ständigt för att skapa de bästa möjligheterna för eleverna att blomstra i sina förmågor och kompetenser.  Ett av inslagen är att fler och fler gymnasieelever ges chansen att driva UF-företag under ett år.

UF står för Ung Företagsamhet och är en ideell och obunden organisation, med syftet att tillsammans med skolan och ett engagerat näringsliv arbeta med elevernas entreprenöriella förmågor i utbildningssystemet.


I början av november arrangerades för tredje gången PS-panelen, Peder Skrivares Skolas eget draknäste. UF-företagens antal har på två år mer än fördubblats. PS-panelen bestod denna kväll av 140 elever i över 40 UF-företag och 25 rådgivare från Varbergs näringsliv.

Kvällen inleddes med en inspirationsföresläsning av Bjarne Johansson, vice ordförande i Företagarna Varberg, följt av ett stort mingel.


- Vi skapade några nya kontakter vid minglet, säger Jesper Bertilsson som är med i Bike Safe UF. Vi pratade med några företagare och vi bestämde att vi ska hålla kontakten framöver. Vi är också glada då Hallands Nyheter gjorde ett reportage med oss.


Efter minglet delade företagen upp sig för företagspresentationer i åtta paneler. UF-företagarna fick råd och tips med syfte att förbättra sina entreprenöriella förmågor och öka chanserna att lyckas med sina UF-företag.


- Det var en jättebra kväll och vi fick många tips. Ett var att vi tydligare måste jobba med målgrupper och att vi ska skaffa referenser till vår produkt som vi kan använda i marknadsföringen, säger Jacob Svensson på BikeSafe UF. Vi produktutvecklar ett cykellås med larm och kan vi hitta kända cykelprofiler som pratar gott om vår produkt kan vi nyttja det. Ett annat företag som var med på PS-panelen var Västkusttvålar UF som tillverkar handgjorda tvålar till de som efterfrågar miljövänliga och lokala produkter.


- Vi fick några riktigt bra tips denna kväll. Vi har faktiskt bytt namn på vårt företag efter ett förslag från panelen. Ett annat tips var att vi ska försöka komma i kontakt med några spa-hotell i staden och försöka få hotellen att sälja våra tvålar i deras eget namn ex ”Havannatvål”. Vi fick också många tips när vi lyssnade på de andra företagens presentationer och tipsen de fick.


- Det var jättekul att sitta i panelen! Jag kommer att fortsätta ha kontakt med Lumiére Parfaite UF. Företaget som drivs av Emmie Andersson presenterade en bra affärsidé som gick ut på att tillverka doftljus. Jag gick igång på alla cylindrar och tror jag kan hjälpa henne lite, säger en av paneldeltagarna Christian Engström som jobbar på Björn Borg Footwear. Hon gjorde en bra och tydlig presentation och jag såg både potential och utveckling av hennes idé direkt.


Nästa gemensamma aktivitet för UF-företagen är PopUp Julshop i Gallerian 30 november och 6-7 december.