varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

- Fredsarbetet måste gå vidare!

2 november 2015Kommunen

Internationellt Fredsforum Varberg 23-25 oktober blev ett välbesökt och innehållsrikt arrangemang; med djuplodande seminarier, högklassiga konserter, fredstorg med utställare och roliga familjeaktiviteter.

En av höjdpunkterna var självklart invigningstalet som Leymah Gbowee höll i Sparbankshallen på fredagskvällen. Nobelpristagaren delade med sig av sin långa erfarenhet av fredsarbete, bjöd på anekdoter ur sitt liv och sporrade publiken att fortsätta arbeta för fred.

-Fred är inget event! När den här helgen är över måste arbetet gå vidare, sa hon och uppmanade alla varbergare att tala med sina barn och ungdomar om fred och starta en fredsrörelse som kan sprida sig till fler städer.

Eva Nyhammar, kulturchef för Region Halland, var en av deltagarna på Internationellt Fredsforum. Vad tog du med dig från de tre dagarna i Varberg?

– Jag hade förmånen att få delta i en lång rad kunskapsintensiva och perspektivrika
seminarier. På scenen och i publiken samsades olika åsikter och lyssnande var
lika starkt som det egna talet. Ett starkt engagemang i avgörande och tyvärr
alltför aktuella frågor.

Totalt lockade Internationellt Fredsforum Varberg nästan 3000 besökare under helgen och det blev många engagerade och givande samtal om fred, både på seminarierna och i pauser. Just nu håller vi på och redigerar filmmaterialet från seminarierna, som kommer att läggas upp på Varbergs kommuns Youtube-kanallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster inom kort, så håll utkik där!

VARBERG CALLING for Peace fortsätter året ut med många initiativ för fred som fortfarande bubblar och är på gång.

Boka redan nu in den 30 januari 2016, då det blir vernissage i Konsthallen/Hamnmagasinet av PEACE by PIECE, utställningen som dokumenterar året med VARBERG CALLING for Peace .