varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Hästar och vänskap på Varbergs landsbygd

25 februari 2015Kultur- och fritidsförvaltningen

Mobil ungdomsverksamhet i Varberg, MUVE, är ett sätt att ge även ungdomar som bor en bit bort från ungdomsgårdarna stöd och inspiration att uppnå sina drömmar. Sju tjejer som bor i och runt Lindberg förenas av sitt hästintresse och bildade gruppen Ponnymupparna efter att ha träffat Konstantia Karagiannaki, projektledare för MUVE.

Grundtanken med MUVE är att aktiviteterna ska vara producerade av ungdomarna själva och bygga på deras intressen och passioner. På så sätt får man också en erfarenhet: att man som ungdom själv kan påverka och bestämma. Allt började när Konstantia kom ut till skolan i Lindberg och berättade om den mobila ungdomsverksamheten. Natali Karlsson är med i elevrådet som Konstantia träffade:

- Vi är ganska många i min klass som gillar hästar och vi ville göra något ihop. Men det är inte så lätt att samlas när man bor en bit ifrån varandra. När min mamma var liten hade många egen häst och då red man till varandra, men det går inte nu. Folk bor för utspritt och det är mer bilar på vägarna, säger Natali.


Målet med Ponnymupparna var att samla in pengar till ett ridläger och för att åka till Göteborg Horse Show. Tillsammans med Konstantia har de bakat kakor och sålt på torget, och när VARBERG CALLING for Peace invigdes på nyårsdagen var tjejerna med och sålde korv och fick lite mer tillskott i kassan. Konstantia hjälper till med praktiska saker, ordnar skjuts och coachar dem i planeringen. Tjejerna kände varandra innan Konstantia och MUVE kom in bilden, men då fanns inte Ponnymupparna:

- När Konstantia är med så händer det saker, annars så blir saker inte av. Men det känns nästan som att hon är en av oss.


Konstantia själv betonar att det är ungdomarna som bestämmer:

- Jag är ingen expert, utan vi hittar lösningar tillsammans.


Tjejerna berättar att deras fritidsintresse också påverkar resten av livet.

- Man blir perfektionist när man rider. Man måste ha ordning på alla grejer i stallet, boxen ska vara ren. Då gör man likadant i skolan också, allt på sin plats, säger Irma Roxling.


Alla är överens om att det är bra att bo på landsbygden, även om de skulle önska att det hände lite mer.

- Det är friare att bo på landet än i stan, inte så mycket bilar och folk. Man kan ge sig ut och rida i skogen, om man bor i stan kan man ju inte rida ut på gatan, säger Annie Johansson.


Men vad kommer namnet Ponnymupparna ifrån?

- Vissa i skolan skattar år namnet, men vi tycker det passar. Vi är lite muppiga och så gillar vi ponnyer, säger Annie och skrattar.

Mer information om Mobil ungdomsverksamhet Varberg hittar du här.

ikon

Nyheter