Sök

2016-05-12

Hat-trick för Varberg som Bästa landsbygdskommun

Ann-Charlotte Stenkil och Jan Malmgren tar emot utmärkelsen Bästa landsbygdskommun

Varbergs kommun har för tredje året i rad tagit hem guldmedaljen som Bästa landsbygdskommun i tidskriften Fokus kommunrankning ”Här är det bäst att bo”.

Priser delas ut till en vinnare i totalrankningen, där Stockholm ligger etta, samt i fyra delkategorier baserat på typ av kommun. Kategorin landsbygd, som Varberg nu alltså vunnit tre år i rad, är den överlägset största med 164 konkurrerande kommuner.

- Det här är fantastiskt roligt! säger Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens ordförande. Det är ett tydligt tecken på att vår Vision 2025 - Varberg Västkustens kreativa mittpunkt - har anammats. Många har tagit den till sina hjärtan och med hårt arbete och tydligt fokus på våra förhållningssätt delaktighet och hållbarhet går vi tillsammans från ord till handling. Tack alla som bidragit till att Varberg i hård konkurrens för tredje året i rad tar hem detta mycket prestigefyllda pris!

Många parametrar

Tidskriften Fokus rankning görs i samarbete med Internationella Handelshögskolan i Jönköping och utgår från ett fyrtiotal parametrar, till exempel arbetsmarknad, skatt, utbildning, inflyttning, äldreomsorg och kultur.

Vad är då egentligen en attraktiv kommun?

Fokus hänvisar till en av världens främsta forskare på området, professor Edward Glaeser, som uttrycker att det bästa måttet på en plats attraktivitet är att se hur många som flyttar in i relation till hur många som flyttar ut. Varberg växer med cirka 700 invånare per år, en positiv utveckling som utmärker sig i jämförelse med andra landsbygdskommuner.

Om rankningen

Sedan 2014 är utgångspunkten i rankningen dels att variablerna har sin grund i forskning om vad som bidrar till en kommuns attraktionskraft, dels att kommunerna är kategoriserade i fyra grupper för att bli mer rättvist jämförda. Indelningen sker utifrån de två faktorer som främst avgör platsens förutsättningar; dess storlek och geografiska läge.

I rankningen väger man också delvis in vad som finns i närliggande kommuner som bidrar till att höja den egna kommunens attraktionskraft.

De olika kategorierna är:
Totalrankning (290 kommuner)
Storstad (47 kommuner)
Stad (46 kommuner)
Landsbygd (164 kommuner)
Glesbygd (33 kommuner)

På bilden syns kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil och samhällsutvecklingsdirektör Jan Malmgren ta emot utmärkelsen Bästa landsbygdskommun 2016.