varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2017-05-08

Hur förberedd är du för en samhällskris?

Vi vet att det kommer att hända, men inte när, var eller hur. När en oväntad kris eller allvarlig händelse drabbar ett samhälle kan små förberedelser vara avgörande, därför är det viktigt att var och en ser till att vara rustad.

Den 8-14 maj arrangeras Krisberedskapsveckan i Sverige. Eftersom välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris är fokus för veckan att visa på vad människor själva kan göra inför allvarliga samhällsstörningar. Initiativtagare är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Varbergs kommun deltar i samarbete med Räddningstjänsten Väst och Falkenbergs kommun.

Fyra viktiga punkter för god förberedelse i hemmet

Både Varberg och Falkenberg har tidigare drabbats av exempelvis stormar och översvämningar, men även stora olyckor, skogsbrand, långvariga elavbrott eller problem med vattenförsörjningen kan hända var som helst. Det finns också händelser som kan vara omöjliga att förutse, men för de allra flesta situationer handlar god förberedelse främst om fyra viktiga punkter:

Vatten

Se till att ha en vattendunk hemma så att du kan hämta vatten från ett hämtställe. Förvara nedfryst vatten i frysen eller se till att alltid ha lite flaskvatten hemma.

Värme

Skaffa en alternativ värmekälla eller se till att ha varma kläder, sovsäck och liggunderlag hemma. Värmeljus, tändstickor och ficklampa med batterier är också bra att ha.

Mat

Se till att ha ett lager av mat med lång hållbarhet – mat som kan ätas utan (eller med enkel) tillagning.

Kommunikation

Se till att du kan ta del av viktig samhällsinformation genom att ha en batteridriven radio med extrabatterier. Skriv ner viktiga telefonnummer till exempelvis anhöriga, så att du inte enbart har den informationen i din mobiltelefon.

Mer information och checklistor för vilka förberedelser som kan behövas och förslag på lösningar hittar du på dinsäkerhet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och på rvast.se/krisberedskaplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Prata beredskap med kommunen

Om du har vägarna förbi torget den 10 maj så stanna gärna till och prata med oss om hur du själv kan förbereda dig inför en samhällskris. Vi finns på plats på Torggatan Klockan 11-14.

Under veckan ställer vi ut en krislåda på Kulturhuset Komedianten (entréplan). Här finns förslag på sådant som kan vara bra att ha hemma.

Mer om hur kommunen förbereder sig för samhällsstörningar och kriser finns att läsa här.

Foto: Thomas Henrikson, MSB