varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2017-05-17

Knutte Westers utställning Plats utan namn visas i Varbergs konsthall

Lördag den 20 maj öppnar utställningen Plats utan namn med den internationellt prisbelönade konstnären Knutte Wester i Varbergs konsthall. I Knutte Westers konst möter vi dem som sällan blir hörda och som lever i ett utanförskap i samhället. Ofta är det barn: barn på flykt, barn som tvingas leva gömda, barn i hemlösa familjer och barn på barnhem. Välkommen på invigning och vernissage klockan 14.

Knutte Westers "En koja till min bror"

Knutte Westers konstnärliga metod bygger på ett långt och nära samarbete med de människor vars liv han gestaltar. Han flyttar med sin ateljé till olika platser i Sverige och världen, till flyktingförläggningar, barnhem och härbärgen. Sista året av utbildningen vid Konsthögskolan i Umeå 2003 tillbringade han vid en flyktingförläggning i Boliden, där utvecklade han den arbetsmetod som har blivit karakteristisk för honom: en process där han involverar människor, berättelser och platser i sitt skapande. Han lyssnar av och gestaltar varsamt berättelser i skulptur, foto och rörlig bild.

Människorna han skildrar är en del av vår samtidshistoria. Den röda tråden leder tillbaka till hans egen barndom, när han lyssnade till sin farmors svidande barndomsberättelser om att födas som horunge och växa upp som barnhemsbarn. Knutte Westers konstnärskap vittnar om en empati som berör på djupet. Trots de svåra öden han gestaltar visar hans verk att det finns ett hopp. I en tid som präglas av social oro, globala flyktingströmmar och ett alltmer polariserat samhälle är vårt behov av kunskap, förståelse och empati viktigare än någonsin.

Knutte Wester (f. 1977) är utbildad vid Konsthögskolan i Umeå. Han arbetar i flera olika tekniker som film, skulptur, teckning och installation. Han har deltagit i en rad grupp- och separatutställningar och hans filmer har uppmärksammats på många filmfestivaler världen över. Hans senaste film Horungen visades nyligen på SVT.

Utställningen visas till och med 17 september 2017.

Välkommen till vernissage och bokrelease lördag 20 maj klockan 14

Invigning av Christofer Bergenblock, ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Utställningen presenteras av Eva Eriksdotter, konstnärlig ledare och konstnär Knutte Wester.

Öppettider i Varbergs Konsthall

Tisdag – torsdag 12 – 17
Fredag – söndag 12 – 16

Öppna visningar tisdagar och lördagar klockan 12.30.
Fri entré