varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2016-09-21

Lärorikt utbyte för elever på Lindbergs skola

Kulturella och språkliga skillnader är inget hinder för att bli vänner. Det är en av många lärdomar eleverna i åk 9 A på Lindbergs skola och eleverna från Bad Schwartau och Stockelsdorf i Tyskland tar med sig från sitt utbyte.

Elever från Bad Schwartau och Stockelsdorf som deltog i utbytet.

I mer än tio år har Lindbergs skola haft kontakt och utbyte med några skolor utanför Lübeck i Tyskland. Varje år erbjuds eleverna i åk 8 att delta i utbytet.
 
- Alla elever i åk 8 erbjuds delta i utbytet. De som tackar ja får skriva en presentation av sig själv och sedan ”parar” vi lärare ihop en svensk elev med en tysk elev utifrån presentationerna. Via sociala medier lär de sedan känna varandra och håller kontakt inför det första mötet, berättar Eva Lindberg, lärare på Lindbergs skola och ansvarig för utbytena.
 
När de svenska eleverna besöker Tyskland bor de hemma hos sin tyska kompis med familj och går i skolan tillsammans med kompisen. Utöver det görs också studiebesök och andra gemensamma gruppaktiviteter. Precis samma upplägg gäller när de tyska studenterna sedan kommer till Sverige.
 
I förra veckan var de tyska eleverna här. Tillsammans har de har precis avslutat en fotopromenad i centrala Varberg. Tjana, Moa, Annie och Hannah deltar alla i utbytet och har just redovisat sina bilder för elever och lärare. All kommunikation sker på engelska, något eleverna ser som positivt.
 
- Vi har blivit bättre och mer vana att prata engelska. När man träffar en kompis från ett annat land så tvingas man prata engelska och man försöker verkligen göra sig förstådd. På en engelskalektion kan man alltid prata svenska, det blir liksom inte samma sak, säger Annie och Moa.
 
Eva, som också undervisar eleverna i engelska, håller med eleverna om att de gjort framsteg.
 
- Många av del elever som deltar i utbytet kliver upp ett betygssteg under det år utbytet pågår. De får en ny och annan förståelse för varför språk är viktigt och våga kommunicera på ett helt annat sätt, berättar Eva.  
 
Ett av målen med utbytet är just att öka elevernas förmåga att på engelska formulera sig i tal och skrift, men också att öka förståelsen för kulturella skillnader och minska främlingsfientlighet.
 
- De är roligt och intressant att se ett annat land, vara hemifrån och bo hemma hos en familj, äta annan mat. Här bor vi på landet, hemma bor vi mitt i stan, säger Tjana och Hannah.
- Även om det finns kulturella skillnader och det ibland är svårt att förstå varandra så kan man bli vänner, tycker Annie och Moa.

ikon

Nyheter