varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Ledande politiker kommenterar stängning av reaktorer på Ringhals

28 april 2015Kommunen

Idag på förmiddagen meddelade Vattenfall att Ringhals reaktorer 1 och 2 kan stängas tidigare än vad som tidigare sagts. Detta på grund av vikande lönsamhet och ökade kostnader. För reaktorerna 3 och 4 kvarstår planen om drift en bit in på 2040-talet.

Men att två reaktorer stängs fem respektive sju år tidigare än 2025 var förstås ett tufft besked för kommunens ledande politiker idag.

- Ringhals är en jättestor arbetsgivare i Varberg så dagens besked har självklart en stor betydelse, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).
- Men vad det här beslutet innebär, det vet vi ju ännu inte. Vi har kontakt med Ringhals och Vattenfall, och kommer hålla oss informerade, menar Ann-Charlotte Stenkil.


Vattenfalls lönsamhetsbekymmer är dock ingen nyhet för kommunens ledande politiker. Marknadens förutsättningar med låga elpriser och ökade produktionskostnader är en utmaning som varit känd.

- Att det kommer ett sådant här besked just nu beror naturligtvis på den situation som råder med elpriser, diskussioner med effektskatter och liknande. Det är inte konstigt att ägare av kärnkraft ser över sitt hus, säger kommunstyrelsens vice ordförande Jana Nilsson (S).
- Starka delar av kärnkraften i Varberg kommer vara kvar men självklart får dagens besked effekter. Det är väldigt många som är beroende av Ringhals. Inte bara de 1 600-1 700 som jobbar där utan också många runt omkring, säger Jana och syftar på de många företag som på olika sätt arbetar tätt med kärnkraftverket. 


Vattenfalls besked om ändrad inriktning för drifttid för Ringhals 1 och 2länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

ikon

Nyheter