varningsikon

2021-01-22

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Mäktig manifestation för fred av grundskolans elever

21 oktober 2015Kommunen

800 grundskoleelever bildade ett mänskligt fredstecken vid södra Fästningshörnan.

Det var en imponerande syn som mötte åskådarna vid södra Fästningshörnan när omkring 800 grundskoleelever bildade ett mänskligt fredsmärke. Det mänskliga fredsmärket blev avslutningen på den fredsmanifestation som grundskoleeleverna idag genomfört där ca 4000 fredmärken satts ner i jorden för att sprida elevernas tro på fred och humanitet.

Idag manifesterade Varbergs kommuns grundskoleelever sin tro på fred vid södra Fästningshörnan i Varberg. Omkring 4000 fredsmärken som elever runt om i kommunen gjort sattes ner i jorden och strax efter lunch bildades ett stort mänskligt fredsmärke.

- Härligt att se så många här, det har varit ett fantastiskt engagemang bland elever och lärare på skolorna, säger Magnus Mossberg, lärare på Almers skola och initiativtagare till manifestationen.

Fredsmärkena och manifestationen är en del i grundskolans arbete med värdegrundfrågor som i år getts extra utrymme kopplat till VARBERG CALLING for Peace. Bland eleverna som deltog fanns Otto från klass 8 på Almers skola. Han har likt många andra varit delaktig i olika aktiviteter på skolan under hösten.

- Vi har pratat mycket om krig och fred och gjort olika saker kring det. Vi har tillverkat armband och bakat för att samla in pengar, vi har haft en föreläsning om hur det är att behöva fly från sitt hemland och vi har gjort collage och fredsmärkena, berättar Otto.

Grundskolechef Joachim Wadström var mycket stolt över det engagemang som personal och elever visar i frågan och över manifestationen.

- Att arbeta med värdegrundsfrågor ingår i skolans uppdrag och är alltid viktigt. Med manifestationen gör vi en tydlig markering för fred och vänskap, säger Joachim.

 Se även nyhetsartikel från svt.se - Fredsmärken i Fokuslänk till annan webbplats

Läs gärna mer om Internationellt fredsforum som äger rum den 23-25 oktober i Varberg. Forumet är en del av VARBERG CALLING for Peace där hela Varberg firar minnet av Den Allmänna Fredskongressen som ägde rum i staden 1915.


Elevernas fredsmärken finns nu att beskåda vid södra Fästningshörnan tills på fredag.

ikon

Nyheter