varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Malmös framgång inspirerade Varberg

20 januari 2015Kommunen

Den 19 januari arrangerade Varbergs kommun ett seminarium med Ilmar Reepalu och Åke E. Andersson – två starka profiler bakom Malmös världsberömda stadsutveckling. Över 200 inbjudna personer kom för att lyssna och låta sig inspireras.
-Fantastiskt att få ta del av dessa personers erfarenheter! säger Håkan Cullberg, kreativ ledare för Varbergs stadsutvecklingsprojekt.

Malmö lyckades förvandla en miljon kvadratmeter gammal industrimark till en havsnära stadsdel. Idag är Västra Hamnen världsberömt och har fått ta emot en mängd internationella priser för sin arkitektur och för sitt nytänkande när det gäller hållbarhet.

Projektet Västra hamnen är en del av Malmös förvandling de senaste 25 åren. Kommunen har gått från en utdömd industristad i varvskrisens spår till en blomstrande kunskapsstad med Sveriges mest lyckade stadsutveckling. Samtidigt har Malmö stärkt sin roll i den expansiva Öresundsregionen.

Två starka drivkrafter bakom denna utveckling är Ilmar Reepalu (Malmös tidigare kommunalråd, tillika arkitekt och orädd beslutsfattare) och Åke E. Andersson (professor i ekonomi som har Varbergs kommuns uppdrag att göra en analys kring stadsutvecklingen, dessutom författare till klassikern: Kreativitet– storstadens framtid.)

Sovstad eller kreativ mittpunkt?

Idag är det Varbergs tur att stå inför ett omfattande stadutvecklingsprojekt. Hade då Reepalu och Andersson några råd till Varbergs kommun?
-Inkludera så många grupper som möjligt i processen. Och planlägg inte hela nya stadsdelen i ett svep utan ta fram en bit i taget, rådde Reepalu.

Båda föreläsarna konstaterade att den största faran för Varberg kan vara att Varberg har det för bra.
-I Malmö hade vi kniven på strupen och var tvungna att tänka och göra helt nytt. Det fanns inga andra alternativ, berättade Reepalu.
-En välmående och vacker kommun kan utvecklas till en sovstad: Ett trivsamt samhälle där människor bor medan de arbetar någon annanstans. En sådan stad är trevlig men utan egen dynamik och har därför sämre chans att klara sig på sikt, konstaterade Andersson. Han poängterade också att centrala bostäder för unga människor är en förutsättning för att få till den kreativa dynamik en stad behöver för att växa och utvecklas.
Men båda var helt överens om att om att Varberg inte faller i ”sovstadsfällan” så har kommunen helt unika möjligheter att bli en kreativ och blomstrande mittpunkt mellan Göteborgsregionen och Öresundsregionen!

Varbergs Sessions

Samhällsutvecklingskontoret, med stadsutvecklingsprojektets kreative ledare Håkan Cullberg i spetsen, arrangerar en serie föreläsningar och seminarier för att Varberg ska få inspiration och kunna ta del av goda erfarenheter: Varberg Sessions. Seminariet med Ilmar Reepalu och Åke E. Andersson den 19 januari var det första i denna serie, och hade följaktligen namnet Varberg Sessions #01.

Efter måndagens föreläsningar hölls en paneldebatt med Reepalu och Andersson tillsammans med samhällsutvecklingsdirektör Jan Malmgren, stadsutvecklingsprojektets kreative ledare Håkan Cullberg, kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil och kommunstyrelsens vice ordförande Jana Nilsson. Nu börjar förberedelserna för Varberg Sessions #02!

ikon

Nyheter