varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2019-08-27

Många ville fira Kungsäters nya bibliotek

I lördags slog vi upp portarna till det nya biblioteket i Kungsäter. Trots att sommaren gjorde comeback kom runt 200 personer för att fira, skaffa lånekort och titta på de nya lokalerna.

Lena Språng, ordförande för kultur- och fritidsnämnden höll tal. 

Lena Språng, ordförande för kultur- och fritidsnämnden höll tal.

Våren 2018 flyttade Kungsäters bibliotek ut för att ge plats åt förskolan och skolan i Kungsäter som var i behov av större lokaler. I drygt ett år har det erbjudits begränsad biblioteksservice via församlingshemmet och bokbussen. I lördags öppnade Kungsäters bibliotek äntligen i nya lokaler på Prästgårdsvägen, mitt i samhället.

- Det känns fantastiskt roligt! Vi vet att det är många som verkligen har längtat efter att få komma hit och låna böcker, säger Ulrika Tennberg, bibliotekarie på Kungsäters bibliotek.

Det nya lokalbiblioteket blir meröppet redan från start. Det innebär att låntagarna kommer att kunna besöka biblioteket även när det är obemannat.

Bandklippning och tårtkalas

Ett invigningsband bestående av gamla datumkort klipptes av Lena Språng, ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

- Detta är en viktig signal om att vi satsar på landsbygden. Jag tror och hoppas att detta ska bidra till ett rikare kulturliv i Kungsäter med omnejd, säger Lena Språng.

När dörrarna öppnats var det många som passade på att skaffa lånekort och botanisera bland bokhyllorna. Vid barnens pysselbord skapades det massor av roliga sago-pins.

Aktivitetslokal skapar nya möjligheter

I den nya aktivitetslokalen som finns i anslutning till biblioteket bjöd Vargen med band på sina populära tolkningar av Dylan på svenska. I framtiden planerar biblioteket att erbjuda föreläsningar, barnteatrar, bokcirklar och sagostunder i den nya lokalen.

Den kommer även att användas av andra kommunala verksamheter. På plats under invigningen fanns Aktiv senior och Muve, kommunens mobila ungdomsverksamhet för att berätta om sin verksamhet och lyssna in besökarnas önskemål. Även samhällsutvecklingskontoret och stadsbyggnadskontoret passade på att presentera och svara på frågor om den fördjupad översiktsplanen för Kungsäter.

- Aktivitetslokalen skapar nya möjligheter för kommunens verksamheter men öppnar också upp för initiativ från exempelvis föreningslivet. Vår förhoppning är att detta ska bli en mötesplats för alla som bor i Kungsäterstrakterna, säger Katarina Sundberg, förvaltningschef, kultur- och fritidsförvaltningen.

Stort tack till alla er som kom och firande Kungsäters bibliotek med oss! Mer information om Kungsäters bibliotek finns på www.varbergsbibliotek.se.länk till annan webbplats

Nedan finns fler bilder från invigningen.

ikon

Nyheter