varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2017-03-02

Nu är Hagaskolans restaurang KRAV-certifierad

Sedan februari 2017 är Hagaskolans skolrestaurang KRAV-certifierad. Köket är certifierat på nivå 1 vilket innebär att minst 25 procent av alla inköpta livsmedel ska vara antingen KRAV-märkta, ekologiska eller MSC-märkta.

Medarbetarna i Hagaskolans restaurang håller upp diplom och KRAV-skyltar. På bilden syns Marina Blomberg, Aspasia Carlsson Siouta, Anna Larsson, Anna Blomgren, Mirvete Iseni och Camilla Jansson.

Medarbetarna i Hagaskolans restaurang. Från vänster: Marina Blomberg, Aspasia Carlsson Siouta, Anna Larsson, Anna Blomgren, Mirvete Iseni och Camilla Jansson.

Under flera års tid har Varbergs kommun arbetat med att öka andelen ekologiska inköp.

Servicenämndens mål för 2017 är att minst 35 procent av alla livsmedel som köps in ska vara ekologiska.

– Vi arbetar aktivt med hållbarhet bland annat vid inköp av livsmedel. Det är viktigt för oss att maten som serveras är tillagad från grunden på bra råvaror utan onödiga tillsatser. Genom att KRAV-certifiera restaurangen vill vi synliggöra arbetet, säger Sophia Ånhed som är verksamhetsutvecklare på avdelningen kost och städ på serviceförvaltningen.

KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för mat och dryck. Den är uppbyggd på ekologisk grund, med särskilt högra krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

För att bli KRAV-certifierad måste restaurangen uppfylla ett stort antal kriterier utöver inköpskraven. Exempelvis måste städningen ske med miljömärkta rengöringsmedel och andelen plast- och engångsförpackningar ska minimeras.
Som ett led i arbetet har också personalen utbildats kring ekologisk produktion och KRAV. Marknadsföringsmaterial om KRAV exponeras också i skolrestaurangen.

Om KRAV-certifiering

Totalt finns omkring 1 200 KRAV-certifierade restauranger i Sverige. Restauranger kan KRAV-certifieras på tre olika nivåer för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med godkända råvaror. Ju mer godkända råvaror, desto fler stjärnor i märkningen är ifyllda:

  • En stjärna = minst 25 % godkända livsmedel eller 15 godkända produkter
  • Två stjärnor = minst 50 % godkända livsmedel
  • Tre stjärnor = minst 90 % godkända livsmedel

En KRAV-certifiering innebär att mängden och typen av råvaror kontrolleras av ett oberoende certifieringsföretag, så kallad tredjepartscertifiering. Varje år genomförs minst en kontroll för att behålla certifieringen. Hagaskolans kök har certifierats av ProSanitas Certifiering.