varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2016-11-14

Nu förbättras dricksvattnet i Varberg

Sedan några år tillbaka arbetar VIVAB med att ta fram en ny reningsprocess för att säkra framtidens dricksvatten i Varberg. På Kvarnagårdens vattenverk slutförs nu byggnationen av en så kallad ultrafilteranläggning.

Ultrafiltreringsanläggningen renar dricksvattnet med membranteknik och den nya tekniken ger flera, av varandra oberoende, mikrobiologiska barriärer. Varberg får därmed ett säkrare dricksvatten med bättre kvalitet. Dessutom gör tekniken att vattnet som levereras till varbergsborna är betydligt mindre färgat. Nu är det dags att ta ultrafiltret i drift.

- Under de senaste åren har vi känt av effekten från klimatförändringarna genom att vårt dricksvatten blivit mer och mer färgat, säger Petra Rissmann, VA-chef på VIVAB. Med den här nya tekniken har vi långsiktigt säkrat upp dricksvattenkvaliteten, det känns väldigt bra!

I och med driftsättningen kommer vattenkvaliteten i Varberg att successivt förbättras hos våra kunder. I vissa områden kan vattnet eventuellt upplevas grumligt under en övergångsperiod. Detta kan uppstå beroende på hur vattenledningsnätet reagerar på den förbättrade kvaliteten på vattnet.

VIVAB har ett utökat provtagningsprogram under den närmaste tiden. Prover tas regelbundet hemma hos kunder på olika ställen längs ledningsnätet. För övriga varbergsbor finns det dessutom möjlighet att lämna synpunkter på det nya vattnet via vår hemsida: www.vivab.info/vattenkvalitetvarberg.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Där finns även mer information och svar på de vanligaste frågorna om den nya tekniken.

För mer information, välkommen att kontakta:
Georg Gottfridsson, produktionschef dricksvatten
E-post: georg,gottfridsson@vivab.info, telefon 0757-27 41 47.

ikon

Nyheter