varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2017-05-01

Nu söker vi fler språkvänner

Språkvän Varberg hjälper etablerade svenskar och nysvenskar att mötas. Nu söker projektet fler språkvänner till vårens omgång. Den 4 och 13 maj anordnar projektet informationsmöten för alla som är intresserade av att bli språkvänner.

Kerstin och Edith är språkvänner.

Kerstin och Edith är språkvänner.

Språkvän Varberg är ett samarbete mellan Varbergs kommun och Röda Korset. Genom projektet blir etablerade svenskar ihopmatchade med personer som nyligen kommit till Sverige. Matchningen baseras på deltagarnas respektive önskemål om exempelvis ålder och intressen.

– Som språkvän kan du göra stor skillnad för en person som håller på att finna sig tillrätta i Sverige. I utbyte får du inblick i en annan kultur och kanske också en vän för livet, säger Kajsa Åberg som är kommunens projektledare i Språkvän Varberg.

Hitta på något tillsammans

En representant från projektet är med vid det inledande mötet, därefter får språkvännerna själva bestämma när och hur de vill umgås.

– Det behöver inte vara så avancerat. Man kan exempelvis ta en promenad, spela spel, gör SFI-läxan eller laga mat tillsammans. Det är helt upp till språkvännerna att bestämma vad de vill hitta på, säger Kajsa Åberg.

Tanken är att språkvännerna ska ha kontakt någon gång i veckan under det halvår som projektet pågår och att de ska hitta på något tillsammans ett par gånger i månaden.

Familjer och kollegor kan anmäla sig

Det är inte bara enskilda personer som kan anmäla sig som språkvänner, exempelvis kan en familj, ett arbetslag eller två kompisar anmäla sig tillsammans.

En viktig insats

Språkvän Varberg är en viktig pusselbit i Varbergs integrations- och inkluderingsarbete.

– Som språkvän kan man göra en insats både som medmänniska och samhällsmedborgare. Det är när människor möts som fördomar faller och broar byggs. Vi hoppas på många nya ansikten på informationsmötet, säger Alma Ragnarsson, som är en av projektledarna från Röda Korset.

Välkommen på informationsmöte

Torsdagen den 4 maj och  lördagen den 13 maj anordnar Språkvän Varberg informationsmöten om projektet. Representanter Språkvän Varberg kommer att berätta mer om hur det går till och det finns möjlighet att ställa frågor. Redan ihopmatchade språkvännspar kommer också att dela med sig av sina erfarenheter.

•4 maj klockan 18:00 i Lilla Teatern på Kulturhuset Komedianten
•13 maj klockan 10:00-11:30 i Lilla Teatern på Kulturhuset Komedianten

Anmäl dig till informationsmötet genom att mejla till: sprakvanvarberg@gmail.com

Mer information om Språkvänsprojektet finns på www.varberg.se/sprakvan.