varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Ostindiefararen Götheborg besöker Varberg

24 juli 2015Kommunen
Skeppet Ostindiefararen Götheborg

Foto: Ostindiefararen Götheborglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster av Carl-Henrik Skårstedt / CC BYlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Torsdagen den 30 juli lägger det välkända segelfartyget till i Varberg för första gången. 

Galtabäcksskeppets bygglag har med hjälp av medfinansiärer och sponsorer sett till att årets Råsegelträff får såpass fint besök. Götheborg anländer till kajen i Varbergs hamn för en välkomstceremoni kl 16.00 på torsdagen.

Skeppet har sedan öppet för allmänheten fredag, lördag och söndag mot entré. Tider, entrépriser och förhandsbokning kan göras på skeppets egen webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. På söndag kväll (kl 20.00) avseglar skeppet mot södra Europa.

Det ursprungliga skeppet förliste i hemmahamnen Göteborg september 1745 efter en mycket lång seglats. Man bärgade från skeppet i flera omgångar under 1800- och 1900-talet. Men efter att ha gjort flera dykningar och undersökningar mellan 1984-1992 väcktes tanken om att skapa en rekonstruktion. Efter många års hårt arbete sjösattes det nya Götheborg den 6 juni 2003. Och efter att sedan dess ha besökt många delar av världen är det alltså nu dags för Varberg.

Smakprov på hur det har sett ut när Götheborg besökt andra delar av världen.