varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Ostindiefararen Götheborg blir internationell fredsambassadör i Varberg

30 juli 2015Kommunen
Carl Fredrik Reuterswärds välkända skulptur på en revolver med knuten pipa

Carl Fredrik Reuterswärds välkända skulptur på en revolver med knuten pipa.

Det är ingen slump att det är i Varberg som Ostindiefararen Götheborg utses till ambassadör för Non-Violence Project Foundation. Varberg firar 100-årsjubileet av fredskonferensen hela året under parollen Varberg calling for peace!

Som en bekräftelse på utnämningen donerar konstnären Carl Fredrik Reuterswärd, en av Sveriges mest välkända konstnärer i modern tid, en skulptur till segelfartyget. Ett av hans mest kända verk är revolvern med knuten pipa som är placerad utanför FN-huset i New York.

- Det är helt fantastiskt att detta sker i Varberg ett år som detta när vi arrangerar Varberg calling for peace, säger Ann-Charlotte Stenkil (M) som är kommunstyrelsens ordförande.
- Ostindiefararen får mycket uppmärksamhet överallt hon seglar i världen. Och att hon framöver kommer som fredsambassadör tror jag har en stor betydelse.


Även Christina Josefsson som är Kultur- och fritidschef i Varbergs kommun är stolt och glad över att denna utmärkelse ges i Varberg.
- Vi har i år redan anordnat en rad evenemang i fredens tecken och planerar för fullt för höstens internationella fredsforum i Varberg. Det är fantastiskt roligt, säger Christina.


Reuterswärds skulptur färgsatt av Yoko Ono

När Ostindiefararen kl 16.00 i eftermiddag (30 juli) anländer Varbergs hamn väntas många människor välkomna det välkända segelfartyget vid kajen. Under välkomstceremonin kan de alltså också få chansen att se den donerade skulpturen som är färgsatt i en design av Yoko Ono – en av Non-Violence Project Foundations ambassadörer.


Länkar

Non-Violence Project Foundations webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om Carl Fredrik Reuterswärd på Wikipedialänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Pressmeddelande från Ostindiefararen Götheborglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Varberg Calling for Peace

Varberg Calling for Peace pressbilder

Tidigare nyhet 2015-07-24: Ostindiefararen Götheborg besöker Varberg