varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

Varberg i framkant för att nå mål om fossiloberoende fordon 

20 mars 2015Kommunen
En av Varbergs kommuns vita elbilar står parkerad

Sveriges kommuner och landsting arbetar medvetet med fordonsflottan för att minska dess påverkan på miljön. Enligt en årlig utvärdering har Varbergs kommun gjort de största förbättringarna och tillhör de kommuner som visar vägen för att nå regeringens mål.

Miljöfordon Syd och Bisnode presenterar Miljöfordonsdiagnos 2015, en årlig utvärdering av kommunernas och landstingens fordonsflottor utifrån ett energi- och klimatperspektiv. Enligt utvärderingen har alltså Varbergs kommun det senaste året gjort de största förbättringarna bland Sveriges 290 kommuner. Förbättringen syns också i toppen av listan ”Årets bästa kommun” i detta avseende. Botkyrka kommun och Stockholm Stad är de kommuner som påverkar miljön minst medan Varberg placeras på delad fjärdeplats.


Bland motiveringarna i utvärderingen säger man bland annat:

”Varberg utmärker sig genom att ligga långt före sina grannar i de flesta kategorier både på personbils- och lätt lastbilssidan. Man har satsat på gas och el/plugg in hybrider, gäller både personbilar och lätta lastbilar, och det ger bra resultat.”


- De tio bästa kommunerna visar vägen. Trots att flera kommuner har en lång resa kvar till målet så är vår övertygelse att de kommer att se hur de bästa kommunerna gjort och göra likadant. Då kan alla kommuner nå fossiloberoende senast 2030, säger Jonas Lööf, verksamhetsledare på Miljöfordon Syd.