2021-02-26
Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.
Det är en kaotisk flyktingsituation i världen med allt fler människor som idag försöker ta sig från sina krigshärjade länder in i EU för att söka asyl. Människor dör under flykten, även barn. Varbergs kommun tar emot ensamkommande flyktingbarn och hjälper till på olika sätt. Här kan du läsa mer om vad vi, och andra aktörer gör och vilket behov av stöd som finns från allmänheten.
Migrationsverket har höjt prognosen gällande ensamkommande barn som kommer till Sverige och gör ett antagande att cirka 12 000 barn kommer att söka asyl här 2015.
Sedan juni anvisar Migrationsverket ensamkommande barn till alla kommuner, utöver de överenskommelser om platser kommunen har med Migrationsverket. Detta gör att det finns brist på boendeplatser i kommunerna. Varberg är inget undantag. Trots att Varbergs kommun har tre gruppboenden (HVB) och flertalet familjehem finns behov av ytterligare boendeplatser. Kommunen planerar nu för ytterligare två gruppboenden (HVB) och söker familjer som vill öppna sina hem för asylsökande barn som kommer utan sina föräldrar.
Kommunen jobbar aktivt med nyanlända flyktingar som har uppehållstillstånd och som ordnar en bostad själva eller genom kommunen. Vi erbjuder, som vanligt, förskola, skola, svenska för invandrare, socialtjänst, samhälsorientering, fritidsaktiviteter och samverkar med arbetsförmedlingen för att ta fram en etableringsplan för varje individ.
På Mångkulturellt Centrum har ett integrationsforum startat för samordning och samarbete mellan olika aktörer i kommunen.
Varbergs kommun har idag behov av olika stödinsatser:
Vi söker familjehem till ensamkommande flyktingbarn
Är du/ni intresserad av att hjälpa och känner att du/ni har möjlighet att ta emot ett ensamkommande flyktingbarn i ert hem, klicka på länken Vill du/ni bli familjehem? så kan du läsa mer och se kontaktuppgifter. Du kan också besöka familjehemsgruppens
informationsmöte på Varbergs stadshotell 15/10 klockan 18.00.
Gode män
Kommunen har behov av gode män d.v.s. hjälp genom en ställföreträdare som till exempel kan interagera med olika samhällsorgan. Läs mer om att bli god man
Låna en svensk
Kort beskrivet är Låna en svensk ett slags enkelt fadderskapssystem som redan finns i flera andra kommuner. Tanken med satsningen är att på ett enkelt sätt öka integrationen i Varberg; man ska ha trevligt tillsammans och kanske också lära sig något av varandra. Inför nästa låneperiod i oktober vill vi gärna ha en bank av möjliga personer att
låna.
Kontakta: Erika Sjöwall, Mångkulturellt Centrum. E-post: erika.sjowall@varberg.se
Telefon: 0733-05 78 98. Anna-Karin Albertsson, bibliotekschef. E-post: anna-karin.albertsson@varberg.se. Telefon: 0732-00 26 79
Kulturträffen - ett språkcafé
I samarbete med Medborgarskolan, Varbergs FN-förening, Röda
Korset och Rädda Barnen anordnar Stadsbiblioteket språkcafé på Komedianten.
Alla är välkomna!
När: torsdagar
Tid: kl. 14.00–15.00
Var: Komedianten/Evenemangsplatsen
Språkcafé för unga
Dessutom har Centralen Språkcafé för unga en onsdag i månaden. Håll utkik på Centralens facebooksida för mer information.
När: en onsdag i månaden
Var: Centralen, Rosenfredsskolan
MUVE – Mobil ungdomsverksamhet Varberg
Den mobila ungdomsverksamheten i Varbergs kommun, MUVE, ska ge unga människor från Varbergs landsbygd möjligheter att samlas kring gemensamma intressen, inspireras, utveckla projekt eller skapa en mötesplats. Ungdomars kreativitet står som grund för utformningen, och unga nyanlända är en viktig målgrupp. Är du ung, mellan 12-25 år, och vill samverka med MUVE för att stödja unga nyanlända, hör av dig!
MUVE efterlyser också företagare och organisationer som kan ta emot unga nyanlända som praktikanter.
Kontakta: Projektledare Konstantia Karagiannaki på telefon 0708-82 76 16
Olika frivilligorganisationer hjälper till med att samla kläder, cyklar, lära sig svenska på asylboenden och fritidsaktiviteter. Du kan givetvis alltid vända dig till olika
frivilligorganisationer och erbjuda ditt stöd. Migrationsverket har ansvar för alla
asylsökande under tiden de bor på asylboende. Arbetsförmedlingen driver etableringsprogrammet under första två åren efter kommunplacering. Samverkan sker med kommunen.