varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2017-10-16

Vårdnadshavare fick prova skollunchen

Hur smakar egentligen skollunchen? Under två veckor i oktober har vårdnadshavare med barn i kommunens förskolor och skolor getts möjlighet att själva bilda sig en uppfattning.

Alexandra Wenhuda provar skollunchen på Hagaskolan.

Bakom initiativet ligger Micael Åkesson och Harald Lagerstedt, ordförande för barn- och utbildningsnämnden respektive servicenämnden.

– Maten är en central del i våra liv, den engagerar alltid. Alla kan så klart inte tycka om allt, men det är viktigt att eleverna iallafall smakar på maten. I detta har föräldrarna en viktig roll. När man som vuxen har fått prova skollunchen är det också enklare att ta diskussionen hemma vid köksbordet, säger Harald Lagerstedt.

En chans att tycka till

Totalt nappade 291 vårdnadshavare på inbjudan. Den 24 oktober är alla vårdnadshavare som ätit skolmaten under prov-perioden inbjudna till ett dialogmöte där de får diskutera skollunchen med politikerna i barn- och utbildningsnämnden och servicenämnden. Alla som provat skolmaten får också tycka till genom en enkätundersökning.

– Skolmaten är viktig. Det är en förutsättning för att barn och elever ska orka prestera och lära sig nya saker. Genom detta initiativ hoppas vi kunna fånga upp önskemål och förbättringsmöjligheter, säger Micael Åkesson.

Alexandra Wenhuda och Mattias Svahn provar skolmaten på Hagaskolan.

Alexandra Wenhuda och Mattias Svahn provade lunchen på Hagaskolan.

Besökte Hagaskolans skolrestaurang

Under fredagen besökte vårdnadshavarna Mattias Svahn och Alexandra Wenhuda Hagaskolans restaurang, båda har barn som går på Hagaskolan.

– Min dotter tycker överlag om maten i skolan. Men hon är inte så förtjust i fisken. Jag tycker att detta var ett jättebra initiativ. Det är lätt att man bara tar till sig vad barnen säger om skolmaten och bildar sin uppfattning utifrån det, säger Mattias.

– Jag har fått bilden av att maten ibland är anpassad för lite äldre barn. Det kan vara svårt med kryddig mat och smaker som barnen inte är vana vid. Jag kom hit med ett öppet sinne och ser fram emot att få jämföra min upplevelse med min dotters, säger Alexandra.

Vegetarisk mat är ett hett ämne

I januari 2017 började Varbergs kommun servera vegetarisk mat två dagar i veckan. Något som ledde till mycket diskussioner. Vårdnadshavarna som åt på Hagaskolan under fredagen hade inget emot vegetarisk mat.

– Jag tror att det är viktigt att inte göra en så stor grej av att det är vegetariskt. Man behöver exempelvis inte skriva ut på menyn att det är en vegetarisk soppa eller gratäng. Ofta äter barnen nog vegetariskt hemma utan att ens reflektera över det, säger Alexandra.

– Jag tycker att det är viktigt att tänka på hållbarhet, vi kan inte fortsätta äta kött i den omfattning som vi gör nu, säger Mattias.

Harald Lagerstedt och Micael Åkesson lunchade med vårdnadshavarna.

Harald Lagerstedt och Micael Åkesson lunchade med vårdnadshavarna.

Politiker på plats

Just vid detta tillfälle åt även Harald Lagerstedt och Micael Åkesson maten på Hagaskolan. Vårdnadshavarna fick möjlighet att framföra sina önskemål direkt till beslutsfattarna.

– Jag tycker att det vore bra om skolmaten blev ännu mer säsongsanpassad. Vi skulle spara både pengar och energi genom att servera sådant som växer i Sverige säsongsvis, säger Alexandra.

– Jag tror att det är viktigt att lära barnen om matens påverkan och ursprung, det vore bra att ta in det mer i undervisningen, säger Mattias.

Önskemålen ligger helt i linje med politikernas visioner om skolmaten.

– Förra året fattade våra nämnder beslut om att verka för att skolmaten ska få en tydlig identitet i skolan. Exempelvis skulle kockarna kunna komma ut och prata om maten med eleverna för att skapa en relation både till skolköket och till maten, säger Harald.

– Det senaste året har vi haft olika projekt och temadagar för att lyfta matens ursprung, exempelvis bondens dag och fiskarens dag, dessa koncept finns det tankar om att utveckla vidare, säger Micael.

Vad tyckte du om skollunchen?

Under fredagen kunde eleverna välja mellan fläskkarré med sås och potatisgratäng, morots- och rödbetsbiffar med aioli och potatisgratäng eller potatis och purjolökssoppa.

– Innan jag kom hit hade jag bilden av skolmaten från när jag själv gick i skolan. Jag måste säga att jag är positivt överraskad. Maten var god och salladsbordet var ju bättre än på många restauranger, säger Mattias.

– Maten var god, det var varierat och mycket att välja på, säger Alexandra.