Sök

2022-09-06

100 meter lång målning invigd

Under fredagen klipptes banden framför det 100 meter långa bullerplank som omger Buas förskola. Förskolebarnen kan nu på nära håll spana in detaljerna i det färgsprakande konstverk som målats på planket.

Färgstarka målade blommor på bullerplank.

Bua förskola stod färdig januari 2022. Den södra delen av förskolans stora gård vetter mot Buavägen, den genomfartsled som sträcker sig genom samhället ner mot hamnen. Som skydd mot vägen står ett 100 meter långt bullerplank – och under fredagen invigdes konstnären Henrietta Kozicas målning på planket.

Invigning med fönstermålning

Konstverket på Bua förskolas bullerplank är färgstarkt och intensivt. Med pensel och sprayfärg har Henrietta Kozica skapat en fantasieggande bildvärld. Fjärilar och insekter, stora blommor och slingrande växter pryder den gröna bakgrunden.

- Själva skapandet på plats har tagit ungefär två veckor, berättar Kozica, som till vardags bor i skånska Nyhamnsläge, men under målningstiden varit bosatt i en husbil i Bua hamn.

Händer som klipper band.

Under invigningen tackades Henrietta Kozica med en blomma av Bodil Hedberg, samordnare offentlig konst. Kultur- och fritidsnämndens vice ordförande Jenny Bolgert höll ett kort tal innan hon tillsammans med förskolans barn klippte de band som skiljt gården från konstverket.

- Barnen har varit väldigt nyfikna och följt mitt arbete, men har hållit sig bakom de avgränsande banden. Det känns kul att de nu kan få komma nära och se och röra konsten, säger Kozica.

Efter fika med bulle fick barnen sedan vara med och tillsammans med Henrietta Kozica måla fönster längs med planket.

Henrietta Kozica framför målning på bullerplank.

Om Henrietta Kozica

Henrietta Kozica är en väl etablerad muralmålare och konstnär som på senare år har inriktat sig mot muralmålningar på framför allt skolor, fritidsgårdar och kulturhus. Kozica hämtar inspiration från skogen, växter och djur, med inslag från sagornas värld.

ikon

Nyheter