varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2020-05-28

2020 års medborgarceremoni flyttas till nästa år

På nationaldagen brukar de varbergare som fått svenskt medborgarskap under det föregående året firas med en egen mottagning. Men med anledning av den pågående pandemin och de restriktioner som gäller kan medborgarceremonin inte genomföras som vanligt i år.

Tre personer står vid en mikrofon framför en publik.

Gösta Bergenheim (till vänster) under 2019 års ceremoni.

Det är kommunfullmäktiges ordförande, Gösta Bergenheim, som står för inbjudan till medborgarceremonin och, som representant för Varbergs kommun, hälsar de nya medborgarna välkomna. När det blev tydligt att coronapandemin skulle sätta stopp för det sedvanliga nationaldagsfirandet, fick han ta ställning till alternativa lösningar även för medborgarceremonin. Det fanns bland annat en idé att göra ett brevutskick med en hälsning. Men en viktig del i ceremonin är mötet och gemenskapen som skapas i det.

- Vi har kommit fram till att vi gärna vill kunna välkomna de nya invånarna personligen, säger Gösta Bergenheim. Ceremonin brukar präglas av en högtidlig och varm stämning som inte uppnås genom exempelvis ett brevutskick.

Därför flyttas årets medborgarceremoni fram. Det blir istället en större ceremoni 2021, när de som blivit nya medborgare under både 2019 och 2020 bjuds in.