Ett steg närmare Fritidsbanken i Varberg

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte sitter vid sitt skrivbord och skriver på avtal.

Nu har Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsens ordförande, skrivit på avtal med Fritidsbanken. Vi siktar på att öppna Fritidsbanken inom 6–12 månader och vill gärna ha kommuninvånarnas hjälp med prylar som kan återbrukas.

Fritidsbanken fungerar som ett bibliotek – men i stället för böcker lånar man sport- och fritidsutrustning helt gratis. Utrustningen skänks av privatpersoner och föreningar och kan användas av alla, oavsett ålder eller ekonomiska förutsättningar. Målet är att främja fysisk aktivitet, minska konsumtion och öka återbruk – samtidigt som det skapas arbetsträningsmöjligheter. Kommunfullmäktige fattade beslut om att Fritidsbanken ska införas när budgeten beslutades i november 2024.

– Det här är en satsning som ligger helt rätt i tiden. Fritidsbanken bidrar till bättre folkhälsa, social hållbarhet och ett mer miljövänligt samhälle. Det är en plats där prylar får nytt liv och människor nya möjligheter, säger Ann-Charlotte Stenkil.

I dag finns det 131 fritidsbanker runt om i Sverige och Varberg är en av flera kommuner som nu är i uppstart. Förberedelserna är redan i gång – just nu söker kommunen efter en lämplig lokal med bra tillgänglighet för cykel, gång, kollektivtrafik och bil. Parallellt planeras insamling av utrustning, rekrytering av personal och etablering i samarbete med Fritidsbanken Sverige.

– Vi siktar på att öppna inom 6–12 månader och kommer att visa upp våra planer på kommunens hållbarhetsevenemang "Kom och prata" i Brunnsparken den 31 maj. Då hoppas vi också kunna ta emot de första prylarna som skänks, säger Kristina Wallin, projektledare.

Mer information om exakt plats, öppettider och hur kommuninvånare kan bidra kommer längre fram på kommunens webbplats: Fritidsbanken

Mer info om Fritidsbanken som nationellt koncept finns på www.fritidsbanken.se Länk till annan webbplats..

publicerad:

Senast Ändrad: