Sök

2022-09-02

Äntligen är Varbergs Teater digitaliserad

Nu är Varbergs Teater digitaliserad med ny utrustning och såväl Varbergs Filmklubb som Barnens Bio är tillbaka.

Lördagen den 10 september kan filmälskare åter njuta film på Varbergs vackra teater. Den tidigare filmutrustningen var inte anpassad för att visa film i digital form, och sedan 2014 produceras inte längre filmer i det gamla formatet.

- Utbudet av filmer som kunde beställas och visas var väldigt begränsat. Det fanns inte längre så många filmer att plocka in, berättar Erika Sjöwall, verksamhetsutvecklare kultur och bibliotek.

Ny utrustning breddar kulturutbudet

I Varberg finns två etablerade filmklubbar, Varbergs Filmklubb och Barnens Bio, som tidigare hållit sina filmvisningar på Bio Capitol. När biografen 2020 genomgick en större renovering började klubbarna istället visa sina filmer på Varbergs Teater. Den vackra teaterlokalen rymmer fler besökare än biosalongerna och kan även erbjuda fler lämpliga tider för filmvisningar av Barnens Bio. Problemet var avsaknaden av digital utrustning.

Med hjälp av pengar från Sparbanksstiftelsen och Svenska Filminstitutet har kommunen därför installerat ett nytt digitalt system. Den nya lösningen ger möjlighet att bredda kommunens kulturutbud och öppnar även upp för externa kunder att arrangera digitala evenemang.

- Vi har nu ett modernt system som kan erbjudas när man hyr teatern, vilket gör det möjligt för fler aktörer att ta del av vår lokal, säger Erika Sjöwall.

Med den digitala lösningen kan teatern erbjuda visningar av högkvalitativa konserter, filmer och föreställningar. Även invigningar av filmfestivaler eller livesändningar från stora internationella aktörer såsom Metropolitan och Cirque de Soleil är möjligt att visa. Teatern kan erbjuda skolbiovisningar och föreläsningar av typen Ted Talks. En digitaliserad salong öppnar även upp för kulturskolans och ungdomsenhetens verksamheter att exempelvis visa egenproducerad film.

Invigning och filmvisning 10 september

För att fira att Varbergs Teater blivit digitaliserad kommer en invigning att hållas lördagen den 10 september klockan 15.00. Här hör vi invigningstal av kultur- och fritidsnämndens ordförande Lena Språng, representanter från Sparbanksstiftelsen, Barnens Bio och Varbergs Filmklubb.

Under premiärdagen visar Barnens Bio "Lill-Zlatan och Morbror Raring", en film baserad på Pija Lindenbaums älskade och bästsäljande barnbok med samma namn.

Senare samma dag erbjuder Varbergs Filmklubb en förhandsvisning av filmen "Kärlekens labyrinter". Claire Denis, en av världens mest respekterade regissörer, levererar en av sina starkaste filmer på många år. Filmen har officiell premiär 15 oktober.

ikon

Nyheter