varningsikon

2024-02-26

Uppdatering av varberg.se den 27 februari

Tisdagen den 27 februari kan det stundtals vara svårt att nå varberg.se och våra andra webbplatser på grund av att vi lanserar en ny version av vår webbplats. Vi ber om ursäkt för eventuellt besvär detta orsakar.

Läs mer om Uppdatering av varberg.se den 27 februari

Sök

2022-05-19

Årets pristagare inom jämställdhet och hållbarhet

När Varbergs kommun uppmärksammar initiativ för jämställdhet och hållbarhet är det en teatergrupp, ett diakonalt café och ett rättvist rekryteringsföretag som står i fokus.

porträtt

Jämställdhetspriset

Årets mottagare av jämställdhetspriset är Ungteatra, en förening för scenkonst och jämlikhet som funnits sedan 2019 och satt upp flera teaterföreställningar på Varbergs teater och Teater Halland. De vill verka för att unga engagerar sig för jämställdhet och jämlikhet och få fler att upptäcka glädjen i kultur.

Ungteatra tilldelas priset för sitt sätt att tillgängliggöra jämställdhetsfrågan för publik, föreningsmedlemmar och samarbetspartners. De synliggör ungas frågor i ämnet och lyfter viktiga och känsliga frågor på ett konstruktivt och nytänkande sätt genom exempelvis dans, musik, teater och spoken word. Gruppen har skapat stor inspiration hos andra ungdomar (och vuxna) med sitt kreativa arbete och sunda ifrågasättande av förlegade normer och stagnerade processer.

Hållbarhetspriset

I år delar två mottagare på hållbarhetspriset:

Bryggan – Bryggan 30 är en verksamhet som hjälper människor som av olika anledningar står utanför arbetslivet och ett socialt sammanhang. Genom arbetsträning, rehabilitering och språkträning ges individer möjligheten att utifrån sin egen kapacitet öka sin förmåga att närma sig arbetsmarknaden, samtidigt som de får redskap och strategier för att kunna hantera sin livssituation.

Med sin handlingskraft och fokus på inte bara social hållbarhet, utan även ekologisk och ekonomisk hållbarhet, är Bryggan – Bryggan 30 en unik och nyskapande verksamhet som inspirerar och väcker intresse även utanför kommunens gränser. Verksamheten bidrar till att skapa bättre förutsättningar för många av kommunens invånare på lång sikt.

Ida Johanssons företag Turn Consulting är en rekryteringsplattform som genom artificiell intelligens kopplar samman arbetsgivare med arbetssökande studenter från 16 års ålder. Målet med företaget är att bidra till en mer rättvis rekrytering som utgår från kompetens och ingenting annat.

Genom anonymisering och automatisering bryter Ida och Turn Consulting ny mark i rekryteringsbranschen som ger unga, oavsett social bakgrund, hudfärg eller efternamn, samma möjlighet att komma in i arbetslivet. För att bygga en hållbar stad måste det satsas på framtidens kompetens och just det arbetar Ida och Turn Consulting med.

Utdelning på nationaldagen

Utdelningen av utmärkelserna sker under högtidliga former i samband med nationaldagsfirandet i Societetsparken den 6 juni.

Bildtext: Bakre raden - Lena Språng, juryordförande för jämställdhetspriset samt ordförande kultur- och fritidsnämnden och Kent Norberg, juryordförande för hållbarhetspriset samt ledamot av kommunstyrelsens arbetsutskott. Främre raden - Elvira Blomqvist (Ungteatra), Kerstin Arvidsson (Bryggan), Lina Jansson (Ungteatra), Daniel Kullenberg (Bryggan) och Ida Johansson (Turn Consulting).