varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2020-04-08

Att göra-tips i påskhelgen

Påskhelgen står inför dörren. Att vistas i naturen eller på hemmaplan är enkla sätt att både njuta av vårväder och samtidigt hålla distans. Här är några att göra-tips, oavsett om du gillar fart eller är i behov av lugn.

Familj på cykeltur.

Foto: Hidvi Group

Tänk på att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer gällande corona och hålla avstånd till andra när du är ute och stanna hemma om du är i riskgrupp eller har sjukdomssymptom.

Vandring och promenad

Strandpromenaden är det mest kända promenadstråket med sina cirka fyra kilometer men det finns en mängd vandringsleder med varierad svårighetsgrad runt om i kommunen. I Varbergskartan Länk till annan webbplats. finns information om exempelvis Hallandsleden samt vandringsleder i Åkulla och i Kungsäterbygden.

Upptäck på cykel

I kommunen finns en mängd olika cykelvägar, både för dig som vill trampa lugnt i vårsolen eller motionera. I cykelkartan Länk till annan webbplats.kan du se vilka vägar som är lämpliga för en cykeltur på hemmaplan.

I motionsspåret

Oavsett om du löptränar eller vill ta en promenad finns cirka 13 olika motionsspår i Varbergs kommun. De varierar i längd och terräng men de flesta är belysta.

Utegymmen

Visste du att det finns flera olika utomhusgym runt om i kommunen, varav de flesta ligger i anslutning till något av motionsspåren. De finns bland annat i Bua, Håstensområdet, Påskbergsskogen, Träslövsläge (Knarråsen) samt vid lekplatsen På spåret i Tvååker. Tänk på att hålla avstånd om fler än du är på plats och tränar.

31 naturreservat

Det finns 31 naturreservat och en mängd Natura 2000-områden för dig som vill ströva omkring, uppleva naturen och samtidigt hålla avstånd. Du kan också passa på att strosa genom någon av kommunens parker och grönområden.

Leka utomhus

Du har säkert koll på de lekplatser som finns precis där du bor men det finns en mängd kommunala lekplatser Länk till annan webbplats. för olika åldrar. Kan vara ett bra tips för dig som vill välja en annan plats att leka på för en dag. Flera lekplatser har sitt- eller grillplatser Länk till annan webbplats..

Strandnära upplevelse

Många kanske har sin favoritplats men det finns cirka 100 km kustlinje från Björkäng i söder till Stråvalla i norr vilket innebär stora möjligheter att upptäcka nya ställen. Att packa med kaffekorgen och njuta av närheten till hav eller insjö kan vara ett avkopplande sätt att spendera påsken. Tänk på att trappor och stegar ska finnas på plats först den 15 maj på kommunala badplatser Länk till annan webbplats..

Läa böcker

Varbergs bibliotek ordnar just nu kostnadsfri hemleverans av boklån för alla som är 70+ men just under påskhelgen gör den verksamheten ett uppehåll. Stadsbiblioteket är öppet både på skärtorsdagen och påskafton och de meröppna biblioteken; Bua bibliotek, Kungsäters bibliotek, Rolfstorps bibliotek, Veddige bibliotek är som vanligt öppna för alla dem som har en meröppet-licens klockan 8-22 alla dagar i veckan.

Digitalt

Du har även möjlighet att ta del av vernissage, konstsamtal eller öppen ateljé digitalt via Varbergs konsthall och Galleri hamnmagasinets sociala medier.