Sök

2021-09-15

Barn invigde konstverk på Pingvinen

Under söndagen invigdes konstnären Alvaro Campos tre konstverk på simhallen Pingvinen. Med på invigningen var barn och familjer som varit med och skapat ett av de tre konstverken.

Närbild på det kaklade konstverket Havet tillhör alla

Havet tillhör alla

Konstnären Alvaro Campo har gjort tre olika konstverk på Pingvinen, vilka har installerats på skilda platser både utanför och inuti anläggningen. Samtliga utforskar kusten och havet i ett försök att synliggöra det osynliga och medvetandegöra det omedvetna.

Workshop blev kaklad mur

Konstverket Havet tillhör alla är en kakelmur framför simhallens 50-metersbassäng, där färgsättningen är framtagen i ett samarbete mellan Alvaro Campo och unga Varbergsbor. I ett antal workshoppar fick deltagarna ta bilder av havet. Ur var och ett av dessa foton valdes därefter en framträdande färg ut. Färgerna överfördes till klinkerplattor, som nu tillsammans gestaltar deltagarnas upplevelse av hav.

Medskapande barn och unga var under söndagen inbjudna till invigningen av konstverken. Lena Språng, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, höll invigningstal och Alvaro Campo berättade om sina tre konstverk. Efter att blommor delats ut till konstnären fick deltagarna gå in i simhallen och på nära håll beskåda sitt gemensamma verk.

Om konsten på Pingvinen

En bild delad i två. En del visar konstverket Det osynliga landskapet med ett litet hopptorn i brons. På den andra delen syns verket Mellan kusten och havet.

Det osynliga landskapet och Mellan kusten och havet

Redan i entrén möts besökaren av verket Det osynliga landskapet, en 6 x 6 meter stor topografisk skalad modell av kusten som synliggör djupen och undervattenslandskapet. I modellen finns en skulptur som är en kopia av det hopptorn som finns i anläggningen.

Väl inne i entréhallen tar verket Mellan kusten och havet vid. En 27 meter lång kustlinje i ledljus löper längs väggen, den bryts på halva vägen genom en glasvägg och fortsätter på utsidan av anläggningen på fasaden mot skogen.

Inne i badet, vid 50 meters-bassängen finns verket Havet tillhör alla. Det är en drygt 16 meter lång mur av fyrkantig kakelmosaik i olika nyanser. Färgerna är framtagna genom ett antal workshoppar med lokala barn och ungdomar. Kakelplattorna ger tillsammans en spegling av deras bild av havet som tillhör alla.

Se filmen om konstverken

Är du intresserad av att få veta mer om konsten på Pingvinen? Hör konstnären själv berätta i filmen Alvaro Campos konst på Pingvinen - YouTube Länk till annan webbplats.

ikon

Nyheter