Sök

2019-12-19

Byggstart firades med högtidliga tal och glöggmingel

Det största byggprojektet sedan Fästningen byggdes? Ja, kanske. Torsdagen den 19 december var i alla fall en historisk dag i Varberg då byggstarten av Varbergstunneln firades på Campus och i centrum.

Kommunalråden bjuder på glögg när byggstarten av Varbergstunneln firas

Tre glada kommunalråd fanns på plats i Gallerian på seneftermiddagen för att bjuda på glögg och svara på varbergarnas frågor om projektet. På plats fanns också representanter för de andra medfinansiärerna av Varbergstunneln, Trafikverket, Region Halland och Jernhusen. Nyfikna varbergare väntade tålmodigt på glöggen medan lokalmedia uppmärksammade dagen med tv-sändningar och intervjuer.

Tidigare under eftermiddagen uppmärksammades byggstarten med ett kunskapsseminarium på Campus för inbjudna gäster. Varbergstunneln är ett av Trafikverkets största projekt i Sverige och generaldirektör Lena Erixon påtalade vikten av dubbelspårsutbyggnaden och tunneln för den nationella järnvägstrafiken. Region Hallands regionråd Helene Andersson lyfte att projektet skapar möjlighet till ökat hållbart resande i en växande region. Jernhusens vd Kerstin Gillsbro berättade att det nya stationshuset börjar byggas 2023 och att en station i centrum även i framtiden bidrar till stadens attraktivitet. Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil och kommundirektör Carl Bartler betonade båda att Varbergstunneln är ett viktigt projekt i det växande Varberg. Det nya dubbelspåret kommer innebära att fler tåg kan trafikera Varberg och öka det hållbara resandet till och från kommunen.

Varbergstunneln blir en historisk förändring för järnvägen sträckning genom Varberg. I över 100 år har järnvägen skapat en barriär i staden och med en tunnel kan staden i framtiden växa mot havet i nya stadsdelen Västerport.

Fyra kvinnor inledningstalar på kunskapsseminariet

Fyra kvinnor inledningstalar på kunskapsseminariet.

Hallands Nyheter livesände från glöggminglet i Gallerian

Hallands Nyheter livesände från glöggminglet i Gallerian.

Kenneth från Trafikverket och Hanna från entreprenören Implenia svarade på frågor från varbergarna.

Kenneth från Trafikverket och Hanna från entreprenören Implenia svarade på frågor från varbergarna.

ikon

Nyheter