varningsikon

2023-06-02

Hög brandrisk - förbjudet att elda i skog och mark

Det är torrt i skog och mark, risken för brand är mycket stor. Därför är det eldningsförbud i Varbergs kommun från 1 juni. Var även fortsatt sparsam med dricksvattnet.

Läs mer om Hög brandrisk - förbjudet att elda i skog och mark

Sök

2019-02-26

Casmé får bygga nya hotellet i Västerport

Kommunstyrelsen har beslutat att det blir fastighetsbolaget Casmé som får bygga ett nytt hotell i Västerport.
-Ett fantastiskt fint förslag som kommer bli ett nytt landmärke i Varberg, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Illustration över Varbergs nya hotell.

Illustration: Fredblad Arkitekter AB.

Så hur ser förslaget till Varbergs nya storhotell ut?
Kort beskrivet: Skarpa vinklar som en del associerar till fästningens hörn, andra till en båtstäv eller ett segel. Fasad i mörkrött tegel och grå granit. I bottenvåningen bland annat saluhall med foodcourt, restaurang längst upp och odlingar på en del av taken. Cirka 200 rum, en stor konferenssal (400 personer) och eventuellt studentbostäder på taket. Till detta ett vågformat p-hus med plats för cirka 500 parkeringsplatser.

"Ikonbyggnad"

-Det är ett genomarbetat förslag som har förutsättningar att bli en ny mötesplats för kommuninvånarna, en lockande destination för besökare och en ikonbyggnad i Varberg, säger juryns ordförande stadsbyggnadsarkitekt Sten Hedelin.

Första byggnaden

Hotellet i Västerport blir ett nytt landmärke i Varberg, 12 till 14 våningar högt, som kommer synas från stora delar av staden.
-En profilbyggnad ska sticka ut, och det gör det här förslaget på ett väldigt bra sätt, säger Jana Nilsson (S), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.
- Dagens beslut är också en signal om att vi nu verkligen är på gång med Västerport, eftersom hotellet troligen blir den första byggnaden i nya stadsdelen.

Viktig roll

Christofer Bergenblock (C), 1:e vice ordförande i KS, konstaterar att hotellet kommer att spela en viktig roll när det gäller att skapa liv och rörelse i Västerport.
-Jag tycker också det är roligt att vi nu har två planerade byggnader i kommunen på temat vågor och rörelse: det nya vattentornet ”Våga” längre österut, och ”Varberg Hotel Wave” vid vattnet. Två arkitektoniska verk som blir som pendanger till varandra.

Boris Lennerhov

Casmé är ett familjeägt fastighetsbolag från Halmstad. Styrelseordförande i bolaget sedan många år är den inte helt obekante Boris Lennerhov, för närvarande (bland annat) vd för Gekås i Ullared.
-Jag är både omskakad och fantastiskt glad, säger Boris Lennerhov om dagens besked.
-Läget i Västerport är fantastiskt och Varberg har – till skillnad från många andra städer – en levande stadskärna. Det ska bli mycket roligt att få fortsätta den här resan tillsammans.

Utan baksida

Glada är även arkitekterna Ann-Charlotte Castler och August Orrling på Fredblad Arkitekter i Halmstad:
- Jag är otroligt glad och stolt, säger Ann-Charlotte Castler.
- Vi tror att vårt förslag kommer kunna tillföra mycket till Västerport och Varberg, både när det gäller innehåll och gestaltning. Vi tycker placeringen vid lilla torget är perfekt. Vi är också stolta över att vi lyckats rita en byggnad som inte har någon ful baksida – den kommer bli ett vackert landmärke varifrån du än tittar.

Enighet bakom beslutet

Till sista omgången i markanvisningstävlingen för hotellet återstod intressenterna Casmé, Wästbygg och Vestia.
-Vi har haft förmånen att få bedöma tre fina förslag, säger Sten Hedelin.
-Dock var både juryn och Varbergs politiker eniga om vilket alternativ som är aktuellt för Varberg.

Tillfälle att tycka till

Inget av förslagen har fått full pott på samtliga kriterier, och även det vinnande alternativet kommer att ”knådas” innan det är bestämt i detalj hur det kommer att bli. Hotellet kommer ingå som en del i förslaget till detaljplan för Västerport etapp 1 som ska gå ut på samråd i vår. Då har alla som vill möjlighet att lämna synpunkter - både på hotellet och på detaljplanen i övrigt.

Vad händer nu?

Dagens beslut i kommunstyrelsen innebär att samhällsutvecklingskontoret fått i uppdrag att arbeta fram ett förslag till markanvisningsavtal mellan kommunen och Casmé. Detta avtal ska vara klart för godkännande i KS senast i juni 2019. Fram till dess ska Casmé också presentera vilken operatör som ska driva hotellet.