Sök

2022-10-20

Dags igen för Äppelveckan - temavecka för barn och unga med funktionsnedsättningar

Äppelveckan är en årligen återkommande temavecka i Varberg, och från och med i år arrangeras den regionalt av samtliga folkbibliotek i Halland. Under vecka 43 uppmärksammas Äppelhyllan, och barn och unga med funktionsnedsättningar och deras anhöriga på biblioteken i Varberg.

Illustration.

- I år bjuder biblioteken i Varberg på en tankeväckande föreläsning, spännande barnteater och livepodd om olikheter och likheter, men även på sagostunder med tecken som stöd, berättar Fredrika Sjöberg, bibliotekarie och ansvarig för Äppelveckan.

På bibliotekens Äppelhylla finns böcker, film och spel för och om barn och ungdomar med olika varianter av funktionsnedsättningar. Här finns också en hylla för dig som anhörig eller närstående vuxen med böcker som kan inspirera, tipsa och stödja.

Under sista veckan i oktober kan du alltså besöka utställningen om Äppelhyllan och ta del av Äppelveckans programutbud på lokalbiblioteken och Kulturhuset Komedianten.

Föreläsningar och livepodd

Anna Ginsthammar och Johan Wiman har tillsammans podden Olika är bäst, en podd om olikheter, likheter och att du är bra som du är – vem du än är. Under Äppelveckan kommer de inte bara att föreläsa om vänskap och fördomar, utan även livepodda direkt från Stadsbiblioteket.

Fredrik Westin är pappa åt barn med autism, Tourettes, ADHD och Asperger. Föreläsningen Mvh/livet tar sin utgångspunkt i Fredriks egen livsresa som pågått parallellt med barnens uppväxt.

- Det är en intim, gripande, rolig och tankeväckande föreläsning som ges på Varbergs teater. Jag tycker att den är viktig då den inte bara tar upp barnperspektivet utan även själva förälderns upplevelser och verklighet, säger Fredrika Sjöberg. Föreläsningen går även att ta del av digitalt om en inte har möjlighet att vara på plats.

Anhörigstöd, barnteater och sagostunder

Under veckan kommer också finnas möjlighet för anhöriga att prata NPF och anhörigstöd med olika föreningar. Månteatern bjuder på barnteatern Här kommer natten och Lilla Teckenskolan håller i fantasifulla sagostunder med tecken som stöd.

- Vi hoppas att många vuxna och barn har möjlighet att komma och ta del av aktiviteterna och utbudet i Varberg. Och regionens bibliotek bjuder också in till flera intressanta programpunkter på sina Äppelveckor som kan vara värda att besöka, avslutar Fredrika Sjöberg.