Sök

2023-01-19

"Det får aldrig någonsin ­hända igen" - minnesdag för att hedra de utsatta under Förintelsen

Den 27 januari 1945 befriades koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-­Birkenau. Samma datum uppmärksammar Varbergs kommun Förintelsens minnesdag för att hedra minnet av alla de människor som blev utsatta under Förintelsen. Boka din biljett för att vara med under kvällens arrangemang.

Den 27 januari uppmärksammas Förintelsens minnesdag på Varbergs teater. Under kvällen får besökaren ta del av överlevaren Franciska Levys levnadsöde, lyssna på klezmermusik och höra skolelever från Varberg berätta om sin studieresa till Auschwitz.

- Kvällen är viktig för att tillsammans minnas och samtidigt sprida kunskap så att något likande aldrig någonsin sker igen, säger kvällens öppningstalare och konferencier Mariella Siverstrand, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Gripande berättelser från Auschwitz

Runt sex miljoner judar dog i Förintelsen. Bland dem var familjemedlemmar till överlevaren Franciska Levy. Franciska, som föddes 1928 i en judisk familj, kommer under kvällen berätta om hur hon och hennes familj sattes i koncentrationslägret Auschwitz. Övriga familjen förlorade livet i gaskamrarna, medan hon själv förflyttades till lägret i Weisswasser och slutligen hamnade i Sverige 1945.

Några som nyligen besökt Auschwitz-Birkenau är de elever och pedagoger från grundskolorna i Varbergs kommun som under hösten gjorde en värdegrundsresa till Polen och förintelsens minnesplatser.

- Det är alltid många och starka intryck när man kommer till platser som Auschwitz-Birkenau. Vi hade 33 elever med oss på resan, och några av dem kommer under minnesdagen berätta om sina upplevelser från studiebesöken, säger Niklas Gabrielsson, värdegrundspedagog på Lindbergs skola.

Musik och dans

Som en del av minnesdagen spelar Zemer Kapell Trio klezmermusik; en genre som härstammar från de östeuropeiska judarnas folkmusik. Trion sjunger även på jiddisch, ett judiskt språk som talades av miljontals människor före Förintelsen.

Gustaf Jönsson som under 2022 hade uppdraget som kommunkoreograf i Varberg uppträder med en specialkoreograferad dans.

Under kvällen kommer även alla människors lika värde belysas:

- Alla människor ska ha samma möjligheter till utveckling och självförverkligande oavsett förutsättningar och oavsett bakgrund, menar Erika Sjöwall, verksamhetsutvecklare på kultur- och fritidsförvaltningen.

Boka biljetter

Förintelsens minnesdag uppmärksammas på Varbergs teater 27 januari 2023, klockan 18.00. Evenemanget är gratis, men biljetter bokas via Kulturhuset Komedianten.

Boka din biljett.

ikon

Nyheter