varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2020-05-15

Digitalt surfcafé hjälper seniorer att ta steget in i den digitala världen

Coronapandemin har satt käppar i hjulet för Aktiv seniors ordinarie verksamhet som till stor del består i aktiviteter på olika mötesplatser runt om i kommunen. Nu lanseras ett nytt koncept som ska hjälpa seniorer som vill komma igång med att använda surfplatta.

Under rubriken Surfcafé har Aktiv senior sedan tidigare erbjudit fysiska träffar där seniorer har kunnat få grundläggande kunskaper och tips kring att använda surfplattor och smarta telefoner. Aktiv seniors verksamhet pausades i mitten av mars med anledning av covid-19/corona. Sedan dess har surfcaféerna ställts om till korta videofilmer som nu lanseras brett.

Börjar på grundläggande nivå

Tanken med surfcaféet är att deltagarna, steg för steg, i sin egen takt ska få kunskap om hur de kan använda surfplatta eller smart telefon i vardagen. Surfcaféerna startar på en väldigt grundläggande nivå.
- Vi börjar med att lära ut hur man startar sin surfplatta och hur man använder fingrarna för att styra. Vi är måna om att deltagarna ska kunna ta till sig tekniken i egen takt, säger Lena Naenfeldt, koordinator på Aktiv senior.

Målsättningen är dock att deltagarna som småningom ska kunna ha videosamtal med nära och kära eller kunna ta del av exempelvis nyheter och kultur via nätet. Även en introduktion till sociala medier såsom facebook ingår i det sista avsnittet.

- Den som redan har de mest grundläggande kunskaperna kan hoppa över de första avsnitten och exempelvis gå direkt till avsnittet om appar, tipsar Lena Naenfeldt.

Idag finns fem avsnitt tillgängliga, ytterligare fem ska spelas in under våren.

Paradox kan överbryggas med hjälp av medmänniskor

Målgruppen är dem som har lite eller helt saknar förkunskaper om surfplattor och smarta telefoner. Detta skapar så klart en paradox: hur ska en person som inte är van att använda tekniska prylar kunna ta del av det digitala surfcaféet?

- För att detta ska fungera behöver vi hjälp av medmänniskor som kan bistå sina nära och kära med att komma igång. Det kan vara anhöriga eller vänner som instruerar över telefon.

- Vi har också ett nära samarbete med Varbergs omsorg som hjälper oss att sprida ordet om surfcaféerna genom bland annat hemtjänsten och kommunens särskilda boenden, avslutar Lena Naenfeldt.

Videofilmerna läggs ut löpande på www.varberg.se/digitaltsurfcafe. Det kostar inget att ta del av filmerna och man kan titta hur många gånger man vill.

Tipsa gärna

Vet du någon som skulle kunna vara intresserad av Aktivs seniors digitala surfcafé? Hjälp oss gärna att nå ut. Här finns en informationsfolder som du kan ladda hem och skriva ut. Pdf, 716.5 kB. (Pdf, 716.5 kB)