Sök

2021-08-31

Efterlängtad bokbuss med lokala motiv

Väntan har varit lång men nu är bibliotekets nya bokbuss äntligen här! Redan 2016 togs beslut att bussen skulle köpas in, men andra investeringar, upphandling av både buss och konst samt pandemi gjorde att leveransen försenades. Därför är den extra efterlängtad - både av låntagarna och bibliotekets medarbetare.

vit buss med illustrationer och texten "Bokbuss" på sidan

Dessutom har bokbussen sedan december 2020 haft ett uppehåll i sina turer på grund av pandemin, och istället har biblioteket tagit emot beställningar och kört ut böcker till låntagare. Bibliotekschefen Lorenza Palmarini är mycket glad att den nya bokbussen till slut är levererad och kan börja köra:

- Det känns bara ”äntligen”! Och man brukar säga att skönheten kommer inifrån, men i det här fallet sitter den också på utsidan, för vår nya buss är otroligt vacker!

Möt konstnären bakom bokbussens gestaltning fredag 3 september

Bokbussen är nämligen, förutom ett bibliotek, även ett rullande konstverk. Det är konstnären Lisa-Stina Pettersson som har gjort gestaltningen, och hennes idé är att på olika sätt integrera bokbussens hållplatser i motivet. I dagarna har även Stadsbibliotekets barnavdelning fått en gestaltning av samma konstnär, och den som är uppmärksam lägger märke till att det är något från bokbussens motiv som återkommer på barnavdelningen.

Blir du nyfiken? Passa på att kolla in bokbussen och dess gestaltning fredag 3 september 13.00-14.00, då den står på Varbergs torg. Då finns också Lisa-Stina Pettersson själv på plats och kan svara på frågor om sitt konstverk.

Självutlåningsautomat och specialbyggd inredning

Den nya bokbussen är av märket Volvo och körs på det fossilfria drivmedlet HVO-diesel. Inredningen är specialbyggd av det finska företaget Kiitokori OY och bussen är utrustad med en självutlåningsautomat som låntagare kan använda för att själva låna och återlämna böcker.

Mer information om bokbussen och dess turlista hittar du på hemsidan för Varbergs bibliotek.