Sök

2017-05-19

En fredag med fisken i fokus

Idag är det Fiskarens dag på många av kommunens skolor och förskolor. Det innebär att det serveras fisk från lokala handlare och att fisken och dess ursprung uppmärksammas lite extra.

Under två fredagar har Fiskarens dag uppmärksammats.

Under två fredagar har Fiskarens dag uppmärksammats.

Utanför Hagaskolans skolrestaurang uppstår spontana jubel när eleverna får syn på dagens meny.
– Ja! Fish and chips!

Dagens fiskrätt är baserad på torsk som är fångad av fiskare från Träslövsläge. Först ut att äta är förskoleklassen Utkiken.
Julia, Billy, Sixten, Svante och Ella är överens om att det var jättegott.
– Fisk är bra för att det kommer från havet, säger Billy.
– Det har massa vitaminer, inflikar Sixten.
– Fisk är jättegott och det är nyttigt, avslutar Svante.

På borden står små bordspratare med information om Fiskarens dag samt knep och knåp på fisktema. Barnen får bland annat para ihop rätt fisknamn med rätt fiskbild och svara på fem kluriga frågor om fiskar och fiske.

Christina Hasselström

Christina Hasselström

Maten som pedagogiskt redskap

Fiskarens dag är uppdelad i två omgångar. Häften av förskolorna och skolorna hade Fiskarens dag förra fredagen och den resterande hälften har haft det idag.

Fiskarens dag är en aktivitet kopplat till uppdraget som arbetsutskotten tilldelat barn- och utbildningsförvaltningen och serviceförvaltningen om att utveckla maten som pedagogiskt redskap. Uppdraget ska bland annat att ge maten en identitet och öka kunskapen kring matens ursprung.

Christina Hasselström arbetar som grundskollärare på Hagaskolan. Hon tycker det är bra att fisken uppmärksammas.
– Vi som är ett kustfolk borde ju föregå med gott exempel genom att servera fisk och prata om fisk med barnen. Det kan vara svårt att få barnen att äta fisk. Ska man lägga vanor tidigt måste man börja med de yngre barnen, menar hon.

Anna Larsson och Marina Blomberg

Anna Larsson och Marina Blomberg

Kan bli en återkommande dag

I Hagarestaurangens kök är det full lunchrusning, maten verkar gå åt med en väldig fart.
– Det är kul att använda sig av lokalt fångad fisk. Det är viktigt att vi lär barnen om matens ursprung, säger Anna Larsson, kock på Hagaskolan.

Fiskarens dag kan komma att bli en återkommande temadag.
– Vi har tidigare haft Bondens dag och Fiskarens dag är en vidareutveckling av konceptet. Vi har hittills fått väldigt positiv respons från både lärare, elever och personal i köken. Kanske kan vi göra detta ännu större nästa gång, säger Kristian Helgesson som är tf. avdelningschef för kost och städ i kommunen.