varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2020-04-09

En glad påsk kräver sunt förnuft

När detta skrivs är det fjorton grader utanför Varbergs kommunhus. Våren är här och påsken står för dörren, och i vanliga fall skulle vi kanske se fram mot en långhelg med familj och vänner och kanske en resa.

Carl Bartler och Ann-Charlotte Stenkil (M)

Men den här påsken är ingenting som i vanliga fall.

I Varbergs kommun, liksom i alla andra svenska kommuner, handlar den här påsken mest om att tillräckligt många medarbetare ska ha tillräckligt med tid och resurser för att ta hand om våra gamla och sjuka.

För att de ska klara det behöver du hålla dig frisk. Precis så enkelt är det. Och precis så svårt.

Svårt, för en dryg månad in i denna globala kris tycks en ”corona-trötthet” smyga sig på. Några har valt att frivilligt isolera sig. Det börjar nu att bli riktigt jobbigt. För andra kan livet se ut nästan som vanligt. Ni kanske funderar på om ni alls kommer att beröras av detta? Kanske kommer jag och Varberg undan? Kanske blir jag sjuk men bara lindrigt?

Varberg kommer inte undan. Den kommunala vården och omsorgen löser just nu sitt uppdrag, andan är god och yrkesstoltheten stark. Men ansvaret vilar tungt på vår personals axlar och oron finns där om att inte räcka till. Våra medarbetare i vård och omsorg vet nämligen att varje extra fall av covid19 därute i vårsolen kan leda till en extra intensivvårdsplats på våra sjukhus. Därför spelar det faktiskt en stor roll om du blir sjuk, även om du förhoppningsvis bara drabbas lindrigt.

Det kan bli en påsk med mycket av allt vi förväntar oss – av ägg och sill och must och pynt. Men det är inte det vi kommer minnas. Det vi kommer minnas är hur vi agerade den påsken då en pandemi lamslog världen och tog tiotusentals liv.

Kanske är du ung och har tusen fler saker i huvudet just nu än pandemier? Kanske är du medelålders och känner dig starkare än någonsin? Kanske är du över 70 och känner dig livserfaren och självständig? Kanske är du äldre och tycker att isolering är fruktansvärt?

Oavsett vem du är tror vi att du vill vara den som påsken 2020 inte gjorde som vanligt. Som inte hälsade på dina gamla och kära fast du gärna ville. Som inte åkte till stugan fast solen sken. Som inte reste utan stannade hemma. Som inte tappade noggrannheten utan kämpade och höll ut.

Det kan kallas för social distansering. Men vi tänker att det stavas sunt förnuft.

Med önskan om en glad och frisk påsk!

Ann-Charlotte Stenkil
Kommunstyrelsens ordförande

Carl Bartler
Kommundirektör