Sök

2022-07-01
Ägare promenerar med tre hundar i koppel

Foto: Mostphotos

Få en fin semester med vovven

Vad gäller för dig som hundägare i Sommarvarberg egentligen? Få koll på tips och regler för att du, hunden och alla runtomkring ska få en härlig semester.

Som hundägare vet du säkert redan att du alltid har ansvaret för din hund när du vistas på allmän plats. Ditt ansvar regleras i Varbergs kommuns lokala ordningsföreskrifterPdf, 8.4 MB. Länk till annan webbplats.

Hundförbud vid bad och på torget

På våra kommunala badplatser råder det hundförbud under perioden 1 maj-31 augusti. Med det menas att hundar varken får vara lösa eller kopplade på badplatsen under den tiden. Men kusten är lång och mellan våra kommunala badplatser finns gott om ställen även för hundar att svalka av sig. Var gränsen för de kommunala badplatserna går hittar du i en digital karta:
Badplatsområden Länk till annan webbplats.

Bada med hunden

Gillar din hund att bada eller svalka sig? Då är du välkommen att ta med hunden och bada på Getteröns 3:e vik, som är Varbergs enda hundbadplats Länk till annan webbplats.. Här hittar du både sandstrand, klippor och fina strövområden i anslutning till stranden. Utanför toaletten finns en slang om du vill duscha av din hund.

Här är det koppeltvång

Visste du att hunden ska vara kopplad på:
• begravningsplatser
• kyrkotomter
• lekplatser
• gräsmattor som upplåtits för lek
• motionsspår

Tikar ska alltid hållas kopplade under tiden de löper, men inte inom inhägnade områden. Tänk på att hundar ska hållas kopplade på offentliga platser med hänsyn till andra invånare.

Ta hand om bajset

Hundbajs ska alltid plockas upp och slängas i en papperskorg. Det är inte tillåtet för hundar att göra sina behov i rabatter och planteringar.

Besök en hundrastgård

Det finns två hundrastgårdar Länk till annan webbplats. i Varberg. Den ena är centralt belägen på grönområdet mellan Göteborgsvägen och Bergsgatan. Den södra, på grönområdet i Breared, är utformad som ett litet naturområde för hundar.

Fina promenader

Varför inte ta med din fyrbente vän på promenad i skog och mark? Tips på vackra parker strövområden och motionsslingor hittar du i Varbergskartan Länk till annan webbplats..

Men du behöver ha koll på vilka regler som gäller när du befinner dig i naturen med hunden, exempelvis för att skydda fågel- och djurliv. Mer information hittar du på exempelvis Naturvårdsverkets hemsida.

Hundar i naturen (naturvardsverket.se)Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Ha en fin sommar!