varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2020-04-23

Fira med avstånd och omtanke under vårens högtider

Påsken har precis passerat och fler högtider ligger framför oss. I år är det viktigt att vi firar med avstånd och omtanke.

Varje år radar vårens högtider upp sig: ramadan med eid al-fitr, Valborgsmässoafton, första maj och Kristi Himmelsfärd med flera. I år blir det annorlunda än vi är vana vid när det gäller hur vi firar våra högtider. Många festligheter och sammankomster, officiella såväl som privata, påverkas av corona-pandemin.

- Den här våren kan vi inte fira som vanligt utan måste ta ett gemensamt ansvar för att skydda varandra och våra riskgrupper från smittspridning. Särskilt viktigt är det att skydda de äldre mot covid-19 eftersom de riskerar att bli svårt sjuka av viruset. Vi vädjar till alla om att fira med omtanke om varandra, säger Carl Bartler, kommundirektör i Varberg.

Själv planerar Carl Bartler att fira Valborg med familjen.

- I vår familj är den 30 april dessutom en alldeles speciell dag då det också är våra döttrars födelsedag. Självklart vill vi fira det som vanligt med kalas och middag för släkt och vänner, men så blir det inte i år. Släktingarna håller vi kontakt med på distans och en större fest får vänta tills förutsättningarna medger det igen.

Regeringen har i rådande situation förbjudit folksamlingar över 50 personer. Folkhälsomyndighetens rekommendation är att också undvika privata fester.

- Vi kan var och en bidra till att minska smittspridningen. Även om vårsolen skiner är läget fortsatt allvarligt, och kan vara så en lång period. Därför behöver vi hålla i och hålla ut, säger Carl Bartler.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att bromsa smittan:

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus
  • Håll avstånd till andra på bussen, tåget och andra allmänna färdmedel
  • Undvik fester, begravningar, dop, kalas och bröllop
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum
  • Res inte kollektivt i rusningstrafik om du kan undvika det
  • Res bara om det är nödvändigt
  • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas