Sök

2024-01-17

Förintelsens minnesdag uppmärksammas på Varbergs Teater

För att hedra minnet av alla de människor som blev utsatta under förintelsen, uppmärksammar Varbergs kommun Förintelsens minnesdag den 27 januari på Varbergs teater.

-Denna eftermiddag hedrar vi minnet av alla de som blev utsatta under förintelsen och vi vill också belysa alla människors lika värde. Tillsammans kan vi dra lärdom av historien och gemensamt verka för att något liknande aldrig ska få ske igen, säger Erika Sjöwall, verksamhetsutvecklare och ansvarig för minnesdagen.

Musik- och teaterföreställning, redovisning och filmklipp

Under minnesdagen kommer elever och pedagoger från årskurs 9 från kommunens grundskolor att berätta om sin studieresa till Auschwitz som de genomförde under hösten. Apolonia musik och scenkollektiv framför, i samarbete med Malmö Muséer, musikföreställningen "Halina - en överlevares berättelse". Filmklipp från Forum för levande historia visas med vittnesmål från personer som berättar om sina erfarenheter från förintelsen.

Talare är Karl-Gunnar Svensson (KD), kommunfullmäktiges ordförande:

-Vi måste fortsätta föra fram tanken på att vi människor alla har samma värde och samma rätt att leva i den här världen oberoende av varifrån vi kommer, vilken kultur, politisk ideologi eller religion vi vill hålla oss till.

Kvällens konferencier är skådespelare Johan Svensson.

Minnesdagen är från kl. 16.00-18.30 på Varbergs Teater.

Miniutställning om folkmordet på romer

Från den 22 januari till den 4 februari uppmärksammar biblioteken i Varberg förintelsens minnesdag med en miniutställning ”Det tysta arvet”, en utställning om folkmordet på romer. Utställningen kommer från Forum för levande historia och ställs ut tillsammans med boktips.