Sök

2022-08-24

Förtidsrösta gärna i höstens val

Den 24 augusti startar förtidsröstningen inför valet den 11 september. Valnämndens kansli ansvarar för att genomföra valet. De hoppas att så många som möjligt väljer att förtidsrösta i år.

Flagga med budskapet Här kan du förtidsrösta

Under 2019 kom ny lagstiftning som innebär att du som väljare ska kunna plocka valsedlar i avskildhet. I och med detta finns det risk för mer köbildning i och utanför vallokalen på valdagen. Därför uppmuntrar nu valnämndens kansli till förtidsröstning.

- Vi hoppas alla som vill och kan, väljer att förtidsrösta i år. Men den som tycker att det känns viktigt att rösta på själva valdagen ska självklart göra det, säger Marcus Andersson, valsamordnare.

Bra att veta om förtidsröstning

  • När du förtidsröstar behöver du ha med dig ditt röstkort och kunna legitimera dig.
  • Om du inte har fått något röstkort eller om du tappat bort det kan du få ett nytt hos valnämndens kansli. Röstkort kan även skrivas ut i alla lokaler där du kan förtidsrösta i kommunen, förutom i Skällinge skola.
  • Du kan ångra din förtidsröst genom att rösta i din vallokal på valdagen den 11 september. Då räknas den röst du lämnat på valdagen. (Du kan inte förtidsrösta flera gånger.)
  • Om du på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte kan ta dig till din vallokal eller en röstningslokal kan du låta ett bud lämna din röst. Läs mer om budröstning på Valmyndighetens webbplats: Rösta med bud - Valmyndigheten Länk till annan webbplats.
  • Om du inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan valkansliet ordna med ambulerande röstmottagare som hämtar rösten i ditt hem. Kontakta valnämndens kansli för mer information.

Kontaktuppgifter till Valnämndens kansli

Telefon: 0340-881 04
E-post: val@varberg.se

Mer information

Mer information om valet och kontaktuppgifter till valnämndens kansli finns på www.varberg.se/val.

Det finns också information på Valmyndighetens webbplats: www.val.se Länk till annan webbplats..