Sök

2021-10-06

Funktionsnedsättningar uppmärksammas under Äppelveckan

Vecka 43 firas den årliga Äppelveckan på Kulturhuset Komedianten. Under hela veckan uppmärksammas Äppelhyllan, och barn och unga med funktionsnedsättningar. Programmet bjuder bland annat på två stora föreläsningar av aktuella författare, samtal kring autism och hinderbana i rullstol.

Tecknat äpple med texten Äppelveckan 25-31 oktober 2021.

På bibliotekets Äppelhylla finns böcker, film och spel för barn och ungdomar med olika varianter av funktionsnedsättningar. Här finns också en hylla för dig som anhörig eller närstående vuxen med böcker som kan inspirera, tipsa och stödja.

Under sista veckan i oktober kan du besöka utställningen om Äppelhyllan och ta del av Äppelveckans programutbud på Kulturhuset Komedianten.

- Äppelveckan handlar om att ge stöd, information och roliga upplevelser för familjer med funktionsnedsättning. Men alla är välkomna på aktiviteterna. Ett syfte med veckan är att även öka kunskapen och förståelsen kring funktionsnedsättning hos samhället i stort, säger Fredrika Sjöberg, bibliotekarie och ansvarig för Äppelveckan.

Gratis föreläsningar för anhöriga

Under Äppelveckan har kulturhusets besökare möjlighet att kostnadsfritt lyssna på två större föreläsningar av aktuella författare. Jessica Roos Rahmqvist delar med sig av tankar och känslor kring att få ett barn med Downs Syndrom i föreläsningen Jag behöver Hedvig. Nadja Yllner berättar i sin föreläsning Hon kallades hemmasittare om dottern Lova som blev – och slutade vara – hemmasittare.

- I år vill vi bland annat belysa ofrivillig skolfrånvaro, något som är mer förekommande bland barn och unga med funktionsnedsättning. I och med pandemin och vårens distansskola har frågan lyfts fram ytterligare. Den känns högst aktuell och viktig att synliggöra. Vi vill göra detta ur ett anhörigperspektiv – igenkänning, gemenskap, stöttning och inspiration. Nadja Yllner känns som ett perfekt namn för detta, avslutar Fredrika Sjöberg.

Efter Yllners föreläsning följer ett panelsamtal mellan föreläsaren och Be right back, som arbetar med elever med långtidsfrånvaro i Varberg.

Program för alla åldrar

Du kan under veckan även få testa hinderbana i rullstol eller prata autism. För de yngre barnen bjuds en musikalisk föreställning och spelpyssel i Konstverkstan.

Se delar av programmet för Äppelveckan hos Varbergs bibliotek.

Ladda hem hela programmet för Äppelveckan Pdf, 1.7 MB. (pdf)

Boka dina kostnadsfria biljetter på Kulturhuset Komediantens webbplats.