Sök

2021-09-09

Gemensamt krafttag för hållbara måltider i de offentliga köken

Nu ska det bli lättare att ställa krav på kvalitet, klimatsmarta måltider, hållbarhet och djurskydd vid upphandling av. Detta tack vare samverkan i Halland mellan samtliga kommuner och regionen.

Att laga mat från grunden är viktigt för köken i Varbergs kommun. Det är också viktigt att livsmedel som upphandlas till offentliga verksamheter ska hålla hög kvalitet och vara ekonomiskt och miljömässigt hållbara.

De halländska kommunerna Varberg, Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Laholm och Hylte har tillsammans med Region Halland bildat ”Hallands Livsmedelsnätverk” och samverkat kring upphandling av livsmedel. I arbetet har principer tagits fram för inköp av livsmedel till de offentliga köken, som serverar mat på förskolor och skolor, till vård- och omsorg och på sjukhus.

Kvalitet och krav

Genom den här samverkan i Halland finns det nu gemensamma mål på måltidernas kvalitet och det ställs gemensamma krav på hållbar livsmedelsproduktion.

- De nya gemensamma inköpsprinicerna ökar möjlighet för matlagning från grunden. Principerna ger oss också möjlighet att ställa höga krav på livsmedel och djurskydd för att främja svenska och halländska produkter, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Läs, se och hör mer om samverkan för hållbara måltider

Mer information om samarbetet och principerna vid inköp av livsmedel finns på Region Hallands webbsida och via dessa berättelser:

Pressmeddelande: Gemensamt krafttag för hållbara måltider i Hallands offentliga kök Länk till annan webbplats.

Unik upphandlingssamverkan – så gjorde vi det! Länk till annan webbplats.

Vår upphandlingssamverkan gör skillnad! Länk till annan webbplats.

Så använder vi inköpsprinciperna för livsmedel Länk till annan webbplats.