Sök

2021-04-12

Glädjebeskedet: stor vaccinationsinsats i mål!

Nu är den stora vaccinationsinsatsen av patienter/omsorgstagare inom vård och omsorg i Varbergs kommun i mål. Inom äldreomsorgen och verksamheterna inom funktionsnedsättning så har vaccination pågått sedan årsskiftet och hela 93 % har vaccinerat sig.

Första sprutan i Varberg gavs till Gerd Augustsson på Östergården

Gerd Augustsson på Östergården fick första sprutan vid årsskiftet

- Det är så otroligt glädjande och samtidigt en lättnad. Pandemin har haft fruktansvärda konsekvenser och att vi nu har skyddat så många av våra äldre och personer i riskgrupper känns naturligtvis som ett enormt ljus i mörkret, säger Gun Andersson medicinskt ansvarig sjuksköterska på socialförvaltningen i Varbergs kommun.

Vaccinationen har effekt och räddar liv

Trots att smittspridningen i samhället är på skyhöga nivåer så ser Varbergs kommun nu samma positiva trend som generellt i Sverige, att antalet smittade på äldreboenden minskat. Folkhälsomyndigheten har konstaterat att de ser i sina analyser att vaccinationen ger stora effekter på landets äldreboenden.

Unik samhällsinsats utöver det vanliga

Den vaccinering som genomförts har varit en samhällsinsats utöver det vanliga, med stora utmaningar inom logistik och samordning, med ett helt nytt vaccin. Men det är också ett unikt samarbete mellan kommunen och Region Halland och mellan sköterskor inom vård och omsorg och från skolhälsan. Många olika professioner har kommit samman med en gemensam uppgift: att få vaccinationen att fungera för att skydda våra äldre och rädda liv.

- Samarbetet har fungerat jättebra och det känns att vi är med om något historiskt. Att arbeta med att försöka få stopp på pandemin är något fantastiskt att få vara del av. Jag har nog aldrig varit med om en sådan total uppslutning, säger kommunens vaccinationssamordnare Katarina Sundberg.

Den stora vaccinationsinsatsen avslutas nu, men däremot så kommer vaccination fortsätta i mindre skala i och med att exempelvis nya personer flyttar in på äldreboende och personer kan tillkomma av andra skäl.

Personalvaccinationer återupptas inom kort

Vaccination av vårdnära medarbetare är planerat att återupptas inom kort. Intensivt arbete och samverkan pågår kring detta.

ikon

Nyheter