varningsikon

2021-02-26

Kommunens verksamheter påverkas av covid-19

Varbergs kommun arbetar löpande med att anpassa verksamheten utifrån situationen.

Läs mer om Information med anledning av covid-19

Sök

2020-06-05

I år firar vi nationaldagen hemma hos dig

Med anledning av covid-19 kan vi inte samla tusentals människor i Societetsparken på nationaldagen i år. Men istället för att ställa in har vi flyttat stora delar av firandet hem till dig och dina grannar.

Coronapandemin har satt stopp för alla större live-evenemang. Det är inte tillåtet att arrangera tillställningar som samlar fler än 50 personer och människor som är i riskgrupp för corona/covid-19 uppmanas att begränsa sina nära kontakter och att stanna hemma så mycket som möjligt. Varbergs kommun vill bjuda in till ett firande som så många som möjligt kan ta del av, därför blir det ett annorlunda firande i år.

Med hjälp av digital teknik och lite kreativitet firar vi nationaldagen tillsammans på distans. Huvuddelen av firandet sker genom filmat material som släpps på varberg.se/nationaldagen. Det finns också möjlighet att å en helt vanlig tipspromenad eller på vernissage på Galleri Hamnmagasinet. Vid aktiviteterna där människor möts är det så klart viktigt att vi tillsammans hjälps åt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Med dig under hela firandet har du konferenciererna Lisa Pedersen och Erika Sjöwall. Välkommen till årets nationaldagsfirande!

Vi börjar som vanligt – men ändå inte

Nationaldagen inleds traditionsenligt med flagghissning klockan 08.00. Besök www.varberg.se/nationaldagen för att njuta av en högtidsstund till ditt morgonkaffe. Observera att det inte blir något fysiskt evenemang att ta del av då det inte är tillåtet att arrangera sammankomster som riskerar att samla fler än 50 personer.

Lisa Pedersen och Erika Sjöwall vid fontänen badande ungdom

Erika Sjöwall och Lisa Pedersen är konferencierer.

Vi samlas hemma hos dig för ett digitalt nationaldagsfirande

Klockan 13.00 brukar programmet sätta igång på societetsscenen. Samma klockslag är det dags slå sig ner på favoritplatsen i hemmet och ta del av nationaldagsfirandet via www.varberg.se/nationaldagen. Om tiden inte passar kan du även se filmen senare under dagen, men roligast är förstås om vi tittar samtidigt. Lägg gärna upp en bild på ditt firande i sociala medier under hashtaggen #6junihosmigVBG.

Firandet innehåller förhoppningsvis något för alla. Det blir musik med tre varbergsband: en mix av nordisk och latinamerikansk folkmusik med Ödet, countrydoftande toner med Elusive Hearts och finstämt med singer/songwritern Land of Trees. Barnen bjuds på en lekfull föreställning med Varieté Vagant och det blir inslag ur en ungdomsproducerad naturdokumentär.

Du får dessutom möta mottagarna av Varbergs kommuns årliga utmärkelser i en serie korta personporträtt och det blir högtiddsstund under ledning av Lena Språng, ordförande för kultur- och fritidsnämnden. Årets nationaldagstalare är författaren, krönikören och varbergsprofilen Sara Beischer.

Nationaldagsfilmen är ca 60 minuter lång.

Gå en tipspromenad eller på vernissage

Uppdatering:

Den fysiska tipspromenaden som var planerad att utgå från lekplatsen vid kulturhuset är omställd till en gör det själv-aktivitet. Ladda hem frågorna och arrangera en tipspromenad med exempelvis familj eller grannar (men kom ihåg att hålla avstånd). Mer information finns i programmet.

Klockan 12-14 är det också vernissage på Galleri Hamnmagasinet. Se utställningen Tack vare på grund av, skapad av EKTA. Länk till annan webbplats.

Här hittar du programmet i sin helhet med mer information.

Nästa år blir förhoppningsvis som vanligt

I år kan vi inte fira nationaldagen som vi brukar. Alla inslag som innebär att människor samlas har strukits eller ställts om. Föreningsparaden utgår helt, årets medaljörer kommer att uppmärksammas på annat vis och det blir inget pyssel eller utställare i Societetsparken.

I detta läge måste hälsan gå först. Vi hoppas att vi genom att ställa om istället för att ställa in nationaldagsfirandet kan bidra till hopp, gemenskap och skratt i tider som annars till stor del präglas av osäkerhet. Vi hoppas att vi kan ses som vanligt i Societetsparken nästa år.