Sök

2022-05-19

Idag firar vi förskolans dag med spring, dans, grill och hemliga överraskningar

Den tredje torsdagen i maj firas förskolans dag över hela landet. Det började redan 1984, då som ett sätt att lyfta förskoleverksamheten och pedagogernas status. Idag är förskolans dag en dag där man fokuserar på barnen, med extra mycket upptåg, lekar och upplevelser.

barn som springer över en gräsmatta

Vi har frågat några olika förskolor i kommunen vad de anser om förskolans dag och vad de planerar att göra.

- Till en början har vi beställt bra väder eller åtminstone utan regn så att alla kan vara ute och där det bland annat blir grillat till lunch. Sen hoppas vi på att det kommer en hemlig gäst som extra överraskning för barnen, säger Helene Andersson, förskollärare på Håstens förskola.

Hon intygar att förskolans dag med åren blivit en extra rolig högtidsdag för både barnen och personal och där barnen är högst delaktiga i verksamheten. Bland annat har det bakats i veckan och barnen har fått önska musik till musiklistan som kommer att ljuda under dagen. Det utlovas allt från bajssånger till mello.

På Vidhöge förskola har avdelningen Ängen i år ansvarat för planeringen av förskolans dag och bjuder in de andra avdelningarna. Bland annat utlovas ett disco där alla får hoppa och studsa så mycket man orkar och vill. Man avslutar sedan med lite frukt på varje hemvist.

- Det är en dag som verkligen uppskattas av barnen, där alla barn kan vara med och där vi gör allt tillsammans som en enda stor grupp, berättar Janina Werdien. barnskötare på avdelningen Månen.

På Björnligans förskola utgår man från hållbar utveckling, där alla ska vara med utifrån sina förutsättningar, röra på sig tillsammans med sina kompisar och både få motion och utveckla sina sociala förmågor. Barnen kommer att få springa Bamseloppet där man gjort egna start- och målskyltar, diplom och medaljer till alla barn.

- Vi letar desperat efter en Bamsekostym, det hade varit pricken över i att få överraska barnen med, säger Vida Kolevska, förskollärare på Björnligans förskola.

Även på Sunnanängs förskola firas alltid förskolans dag med ”Sunnanängsloppet” där barnen får springa en eller flera rundor runt förskolan. När barnet väljer att gå i mål firas det med medalj med årets majblomma och sen blir det gemensam fika.

- Alla ser fram mot dagen och framförallt är det medaljen som brukar uppskattas mest av barnen, förklarar Jennie Björk, barnskötare på Sunnanängs förskola.

På Bumerangens förskola är det full fart på alla gårdar med bland annat bollkastning, målning, fallskärm, handmålning, dans, hinderbana, ballonger och glass.

På bildspelet nedan visas ett urval av dagens aktiviteter.