Sök

2022-11-28

Internationella funktionshinderdagen firas på Rosenfred

FN:s internationella funktionshinderdag, även kallad internationella funktionsrättsdagen, firas den 3 december. Funka Varberg uppmärksammar den mänskliga mångfalden denna dag genom att bjuda in till fest på Mötesplats Rosenfred med modevisning och musikunderhållning.

En grupp unga personer som håller om varandra.

”En dag för alla”. Så kallas den internationella funktionshinderdagen som är en av FN:s internationella dagar och firas den 3 december varje år. Dagen instiftades 1992 för att uppmärksamma rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

- Det är en viktig FN-dag där vi uppmärksammar allas lika värde. Tyvärr är denna dag inte så välkänd, så nu vill vi på Funka få ut dess viktiga budskap genom att bjuda in till en festlig dag som är öppen för alla, säger Jenny Carlsson som är koordinator för Funka Varberg och initiativtagare till firandet på Mötesplats Rosenfred.

Firande med modevisning och musik

Funka Varberg ordnar till vardags spännande och roliga aktiviteter för personer i alla åldrar som har någon form av funktionsnedsättning. På höstens program finns allt från spelkvällar och bakning till halloweenfest och dans till orkester på Stadshotellet.

- På firandet den 3 december kommer deltagare på Funkas aktiviteter ha en modevisning i ett samarbete med Drottning Blankas stylistprogram. Fantastiska underhållningsbandet från FUB kommer och sjunger och Kulturskolan berättar om den verksamhet de har för personer med funktionsnedsättningar, avslöjar Jenny Carlsson som hoppas på att många vill komma på firandet.

Besökarna kommer även att kunna se en liten utställning över vad Funkas deltagare har gjort under hösten. Det bjuds på korv med bröd och fika i cafét.

Internationella funktionshinderdagen på Mötesplats Rosenfred

Dörrarna till Mötesplats Rosenfred öppnas klockan 12.00 och stänger 16.30. Under dagen uppträder Fantastiska underhållningsbandet. Modellerna, som stylats av elever från Drottning Blankas gymnasieskola, går catwalk. Kulturskolan berättar om kurserna Funkisdrama och Teckenkören, och besökarna får testa att sjunga en sång med tecken.

Evenemanget är gratis och öppet för alla.

Mötesplats Rosenfred hittar du i det låga annexet på Rosenfredskolans skolgård, Greve Jakobs väg i Varberg.