Sök

2021-03-17

Internationell arkitekttävling till Varberg

Varberg ska medverka i en spännande arkitekttävling. Unga arkitekter från hela Europa ska bjudas in för att ta fram förslag på hur man kan utforma attraktiva livsmiljöer.

- Vi vill inspireras och få nya idéer kring hur framtida stadslivsstråk kan gestaltas, berättar stadsarkitekt Maria Söderlund.

Fokus på attraktiv livsmiljö

När den sextonde omgången av tävlingen Europan drar igång i vår, finns Varberg med bland de europeiska städer som erbjuder ett område att utveckla. Vilka övriga städer som deltar är ännu inte officiellt, men i tidigare omgångar av tävlingen har ett 40-tal städer runt om i Europa deltagit. Tävlingen, som vänder sig till unga arkitekter, genomförs vartannat år. I år är temat ”Living Cities”, gestaltad livsmiljö.​

- Vi har möjlighet att få ta del av helt nya influenser och förslag på hur man kan utforma en attraktiv miljö, så att platsen blir trivsam och trygg och utformas utifrån de förutsättningar som finns just där, säger Maria.

Tävlingsbidragen klara i höst

Tävlingen startar den 5 april. Då blir också tävlingsunderlaget och det aktuella området officiellt. Under hösten kommer allmänheten att kunna ta del av de olika tävlingsförslagen. En utsedd jury kommer att bedöma bidragen och utse ett förstapris, ett andrapris och ett hedersomnämnande.

ikon

Nyheter