Det flaggas för att 2024 och 2025 kommer att bli riktigt tuffa - ändå väntas Varbergs kommun slå investeringsrekord under kommande år. Hur går det ihop? Webbredaktionen bad ekonomidirektören att svara och förklara.
Alla landets kommuner står inför ekonomiska utmaningar. Det osäkra omvärldsläget har fört med sig lågkonjunktur och inflation. Sveriges kommuner och regioner varnar för att 2024 och 2025 kommer att bli tuffa för alla kommuner. Det pratas mycket om effektiviseringar i verksamheterna, ändå väntas Varbergs kommun slå investeringsrekord under 2024. Hur går det ihop? Vi frågade ekonomidirektör Jens Otterdahl Holm.
- Nej, det måste vi inte. Vi har haft en välmående ekonomi under många år och våra politiker har då haft möjlighet att även investera i icke lagstadgad verksamhet. Vi kommer att färdigställda pågående byggprojekt, men framöver kommer våra politiker sannolikt att behöva prioritera investeringar inom skola och omsorg.
- Det är kommunens plan för vilka inkomster och utgifter vi kommer att ha under det kommande året och när de är tänkta att användas.
- När kommunen köper något så blir det en utgift som sedan blir en kostnad när den förbrukas. Utgifter kan antingen förbrukas direkt eller över längre tid. Om du köper mat för 10 000 blir maten en kostnad när den ätits upp. Om du köper en ny dator för 10 000 och du räknar med att kunna använda den under fem år, då blir kostnaden fördelad på fem år, alltså 2 000 kr/år.
- När vi bygger en skola innebär det en investeringsutgift på exempelvis 600 miljoner. Om vi räknar med att kunna använda den i 30 år slås utgiften ut på den perioden och vi har en kostnad på 20 miljoner om året i 30 år. Den kostnaden belastar kommunens driftsbudget i form av avskrivningar. Men skolan behöver exempelvis värmas upp, städas och lagas ibland. Det behövs pengar till löner, undervisningsmaterial och skolmat. Dessa är också skolans driftskostnader. För att kunna betala för de löpande kostnaderna har nämnderna en driftsbudget.
Jens Otterdahl Holm svarar och förklarar.
- Kommunen har en modell för att fördela ut pengarna som går till drift. Man tittar först på vilken driftbudget verksamheten hade förra året. Alla nämnder blir sedan kompenserade för beräknad inflation, alltså hur mycket penningvärdet väntas förändras under kommande år. Alla får också kompensation för att kunna hantera löneökningar i årets löneöversyn. Sedan skiljer det sig åt mellan nämnderna. Nämnderna som ansvarar för skola och omsorg får kompensation för demografisk utveckling. Alltså om de får fler barn, elever eller äldre i sin verksamhet. Nämnderna som hanterar exempelvis gator, parker, anläggningar och liknande får kompensation för tillkommande hyra eller avskrivningar samt skötsel.
- Nämnderna har ett stort eget ansvar. De har fått i uppdrag att bedriva bästa möjliga verksamhet utifrån sitt uppdrag med hjälp av de pengar de blir tilldelade av kommunfullmäktige. Om en verksamhet inte får ekonomin att gå ihop behöver de göra prioriteringar i sin verksamhet samt meddela kommunfullmäktige genom kommunstyrelsen.
- Det är upp till våra politiker att prioritera, men för att bygga ett starkt samhälle behöver det finnas ett bredare utbud än bara den lagstadgade skolan, vården och omsorgen. Vi tar ett exempel: Säg att vi lägger 18 miljoner på en ny fritidsanläggning som vi inte enligt lag måste ha. Och att vi räknar med att kunna nyttja den i 20 år. Den investeringen skulle motsvara 1,2 miljoner kronor om året i den löpande verksamheten. Det kan låta som mycket pengar, men i sammanhanget är det en relativt liten summa som inte kan finansiera någon större kvalitetsökning. Medan den nya anläggningen skulle kunna bidra till sysselsättning, ökat välbefinnande, bättre hälsa, bättre föreningsliv och så vidare under en 20-årsperiod. Men som sagt, det är våra politiker som gör den avvägningen.
- Det är Trafikverket som är huvudansvarig för tunnelbygget. Kommunen går in med en i sammanhanget liten del (projektet har en budget på 7,8 miljarder, varav Varbergs kommun går in med ett fast belopp på 391 miljoner).
- Budgetarbetet handlar om prioriteringar. Varbergs kommun har varit en välmående kommun med stabil ekonomi under en längre tid. Visst har våra politiker behövt prioritera även tidigare, men nu står de inför tuffa beslut som de inte är vana att behöva göra. Det är viktigt att komma ihåg att alla förvaltningar och nämnder tillsammans ansvarar för kommunen ska ha en budget i balans.
Läs mer om kommunens ekonomi: