Sök

2022-02-25

Kommunens konstsamling blir tillgänglig för allmänheten

Varbergs kommun visar olika konstverk ur sin konstsamling på Kulturhuset Komedianten. Utställningen är ett led i det pågående arbetet med att göra samlingen mer tillgänglig för allmänheten.

På våning två i Kulturhuset Komedianten ligger Evenemangsplatsen. Där visas nu en del av de konstverk ur Varbergs kommuns konstsamling som för närvarande inte har en placering i någon av kommunens verksamhetslokaler.

Triss i oljemålningar

För tillfället visas på Evenemangsplatsen tre oljemålningar från 1800-talet. Det är verk av den danske konstnären Wilhelm Leisner (1837-1910), landskapsmålaren Julia Strömberg (1851-1920) och Birger Sjöberg (1835-1875), målare och fotograf från Varberg.

- Inte minst Birger Sjöbergs målning av Varbergs torg från 1859 är kulturhistoriskt intressant, eftersom den visar hur torget såg ut före branden som ödelade staden 1863, säger konstkoordinator Cecilia Jonasson.

Konstverken på Evenemangsplatsen kommer att bytas ut allt eftersom de som nu hänger uppe tas in för vård- och underhållsåtgärder eller placeras ut i kommunens olika verksamhetslokaler.

Konst i lokaler och det offentliga rummet

Varbergs kommuns konstsamling består av cirka 1600 konstverk och varje år köps ny konst in. Merparten av konstverken är placerade runt om i kommunens olika verksamhetslokaler eller finns att beskåda ute i det offentliga rummet. Ibland behöver de tas in för renovering, omramning eller omplacering och de förvaras då i kommunens konstförråd. Kommunen arbetar nu för att göra konstsamlingen mer tillgänglig för allmänheten.

Läs om kommunens konstsamling.